nieuws

Proef definitieve aanslag direct na belastingaangifte

Geen categorie

De Belastingdienst start met een proef waarbij mensen die voor 1 april hun belastingaangifte hebben ingediend, direct een definitieve aanslag krijgen opgelegd. Als de fiscus overtuigd is van de juistheid van de berekening, wordt de voorlopige aanslag overgeslagen. ‘De tussenstap van een voorlopige aanslag kan in veel gevallen worden overgeslagen. Mensen krijgen dus sneller duidelijkheid en minder blauwe brieven. Dat is voor iedereen winst', aldus staatssecretaris Weekers.

Ook snelle uitbetaling
De komende dagen zal bij de eerste 40.000 mensen een definitieve aanslag op de deurmat vallen. Een test onder duizend mensen wees uit dat deze versneld opgelegde definitieve aanslagen inhoudelijk correct waren. Mensen met een versnelde definitieve aanslag krijgen ook de uitbetaling snel.

Proef uitbreiden
De komende weken wordt duidelijk of de Belastingdienst de proef dit jaar naar nog meer mensen kan uitbreiden. De proef test in het streven van staatssecretaris Weekers om het aantal brieven dat de Belastingdienst verstuurt de komende jaren te verminderen.

Controlethema loon
Daarnaast neemt de Belastingdienst dit jaar extra maatregelen rond het controlethema loon. De fiscus koos voor dit thema omdat op basis van steekproeven bleek dat niet altijd de inkomsten van alle bijbaantjes werden opgegeven door mensen. De afgelopen jaren werd hierop al voor enkele honderden miljoenen euro's gecorrigeerd. Vanaf volgend jaar kan de fiscus deze correcties volautomatische correcties uitvoeren met behulp van onder andere de gegevens van werkgevers en uitkeringsinstanties uit de loonaangifteketen. De verwachting is dat de correctieopbrengst dan nog verder zal toenemen.

Reageer op dit artikel