nieuws

Salaris wordt steeds belangrijker bij keuze voor werkgever

Geen categorie

De meeste Nederlanders vinden een aangename werksfeer de belangrijkste factor bij de keuze voor een werkgever. Maar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden zijn spectaculair gestegen naar de tweede plaats, zo blijkt uit het Randstad Employer Branding-onderzoek naar de aantrekkelijkste werkgever van Nederland.

74 Procent van de Nederlanders vindt de werksfeer het belangrijkst. Salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden werden vorig jaar nog door 34 procent belangrijk gevonden, in 2012 geldt dit voor 67 procent. Chris Heutink, algemeen directeur Randstad Nederland, kijkt er niet van op. "Banen zijn schaarser en mensen willen aan hun financiële verplichtingen voldoen. Financiële zekerheden wegen nu zwaarder dan bijvoorbeeld carrièremogelijkheden en kwalitatieve opleidingen, zeker voor oudere werknemers en lager opgeleiden."

Balans werk en privé minder belangrijk
Het onderzoek is gehouden onder 12.000 respondenten (mannen en vrouwen in de leeftijd van 18 tot 65 jaar). Mannen verkiezen vaker sterke bedrijven die toekomstperspectief bieden, terwijl vrouwen meer belang hechten aan bereikbaarheid, flexibiliteit en een goede balans tussen privéleven en werk. Toch weegt die balans in zijn algemeenheid minder zwaar. In 2011 vond 56 procent van de werkende Nederlanders dat nog een motief om voor een werkgever te kiezen. Inmiddels is dat gedaald naar 46 procent.

Minder gericht op de toekomst
Ook als het gaat om toekomstperspectieven of carrièremogelijkheden is er een daling waarneembaar. Slechts 30 procent kijkt naar dit aspect. En dan zijn het vooral jongeren die loopbaanmogelijkheden belangrijk vinden. Zij kijken ook naar de kwaliteit van de opleidingen die binnen een bedrijf worden aangeboden en vinden het salaris minder belangrijk.

Reageer op dit artikel