nieuws

Senaat tegen verplicht aanbesteden thuiszorg

Geen categorie

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwet van de SP om voor gemeenten de verplichting te schrappen dat huishoudelijke verzorging via aanbesteding moet worden geregeld. Dat gebeurt tegen de zin van het ministerie van Volksgezondheid dat steeds op het standpunt heeft gestaan dat de aanbesteding volgens Europese afspraken verplicht was. Volgens initiatiefneemster SP-Tweede […]

De Eerste Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatiefwet van de SP om voor gemeenten de verplichting te schrappen dat huishoudelijke verzorging via aanbesteding moet worden geregeld. Dat gebeurt tegen de zin van het ministerie van Volksgezondheid dat steeds op het standpunt heeft gestaan dat de aanbesteding volgens Europese afspraken verplicht was.

Volgens initiatiefneemster SP-Tweede Kamerlid Renkse Leijten gaat die marktwerking in de zorg ten koste van de kwaliteit. Ze kreeg dinsdag steun van de senatoren van PvdA, GroenLinks, SP, PVV, Partij voor de Dieren en 50PLUS

De verplichte aanbesteding geldt sinds januari 2007.

Vakbond Abvakabo FNV is tevreden met de opstelling van de Senaat. ‘De thuiszorg moet menselijker. Deze wet kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren', vindt waarnemend voorzitter Corrie van Brenk van Abvakabo FNV. Volgens onderzoek van de bond besteedt zo'n twee derde van de gemeenten de huishoudelijke zorg aan. De aanbesteding leidt ertoe dat mensen bij de hulp in huis steeds een ander gezicht te zien krijgen. Die onzekerheid behoort wat Abvakabo betreft zo snel mogelijk tot het verleden.

Reageer op dit artikel