nieuws

Start samenwerking particuliere onderzoeksbureaus en justitie

Geen categorie

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de aftrap gegeven voor een proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het openbaar ministerie gaan samenwerken om criminaliteit aan te pakken. De proef gaat op 1 mei van start in vier regio's en richt zich op de bestrijding van zogeheten horizontale fraude. Daaronder vallen vormen van criminaliteit […]

Staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie heeft de aftrap gegeven voor een proef waarbij particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het openbaar ministerie gaan samenwerken om criminaliteit aan te pakken.

De proef gaat op 1 mei van start in vier regio's en richt zich op de bestrijding van zogeheten horizontale fraude. Daaronder vallen vormen van criminaliteit als ladingdiefstal, phishing, diefstal bij bedrijven door eigen personeel en heling. Horizontale fraude leent zich volgens Teeven goed voor een gezamenlijke aanpak door burgers, bedrijven en overheid. Particuliere onderzoeksbureaus, die in opdracht en voor rekening van bedrijven onderzoek doen naar fraude, hebben namelijk de expertise om onderzoek te doen naar frauduleuze praktijken die niet altijd zichtbaar zijn voor de politie en het OM. Over een jaar wordt de proef geëvalueerd.

Door meer samenwerking tussen particuliere onderzoeksbureaus, de politie en het Openbaar Ministerie (OM) kan de opsporing en vervolging van horizontale fraude worden verbeterd. Dit blijkt uit het rapport ‘Particulier onderzoek in strafzaken' van de Nederlandse Veiligheidsbranche, dat aanleiding is voor de proef.

Reageer op dit artikel