nieuws

Stijging loonkosten gelijk aan EU-gemiddelde

Geen categorie

De loonkosten in het Nederlands bedrijven zijn de afgelopen tien jaar net zo sterk gestegen als het gemiddelde in de hele EU. Tussen 2001 en 2011 gingen de loonkosten per gewerkt uur in de nijverheid en de commerciële dienstverlening met 36 procent omhoog. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.

In het Duitse bedrijfsleven stegen de loonkosten het minst. De stijging bleef daar door loonmatiging beperkt tot 19 procent. De grootste economie van de EU neemt daarmee een uitzonderlijke positie in. In landen als Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk namen de loonkosten bovengemiddeld toe. In Frankrijk bedroeg de stijging 39 procent, in Spanje 47 procent en in het Verenigd Koninkrijk 42 procent. België heeft de hoogste loonkosten van de hele EU. Per gewerkt uur kwamen ze vorig jaar uit op 39,3 euro. Ook in Zweden, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Luxemburg en Nederland kwamen ze in 2011 uit boven de 3 euro. Voor Nederland ging het om 31,1 euro per gewerkt uur. Dat is meer dan in Duitsland, waar de gemiddelde loonkosten 30,1 euro per gewerkt uur bedroegen.

Reageer op dit artikel