nieuws

Trends in sociale veiligheid

Geen categorie

Veiligheid is een dominant maatschappelijk thema. In Security Management nummer 4 geeft Arnt Mein antwoord op de vraag waarom dit zo is. Vervolgens schetst hij een drietal trends in het sociale veiligheidsbeleid. Een eerste trend is het creëren van extra en verdergaande bevoegdheden voor politie, openbaar ministerie en strengere straffen op te leggen door de […]

Veiligheid is een dominant maatschappelijk thema. In Security Management nummer 4 geeft Arnt Mein antwoord op de vraag waarom dit zo is. Vervolgens schetst hij een drietal trends in het sociale veiligheidsbeleid.

Een eerste trend is het creëren van extra en verdergaande bevoegdheden voor politie, openbaar ministerie en strengere straffen op te leggen door de rechter. Opsporingsbevoegdheden worden verruimd, privacybepalingen versoepeld en de strafmaat verhoogd.

Een tweede trend is de integrale of samenhangende aanpak van veiligheidsvraagstukken. Dat wil zeggen dat verschillende organisaties de handen ineenslaan om gezamenlijk een veiligheidsvraagstuk aan te pakken.

Als derde trend noemt Mein de privatisering van veiligheid. Dat wil zeggen de opkomst van de particuliere veiligheidszorg. Daarbij valt te denken aan particuliere beveiligingsorganisaties, alarmcentrales, geld- en waardetransporteurs, bedrijfsbeveiligingsdiensten, recherchebureaus, forensische accountants en verzekeringsmaatschappijen (risk management).

Security Management nummer 4, april 2012: Arnt Mein – Trends in sociale veiligheid

Reageer op dit artikel