nieuws

Uitgeverijen moeten het langst op hun geld wachten

Geen categorie

Van alle bedrijfssectoren wachten uitgeverijen, samen met radio-en omroepbedrijven, het langst op geld van hun klanten: gemiddeld 67 dagen. Dit blijkt uit een analyse van 82 bedrijfssectoren door Verkoopjevordering.nl op basis van de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Uitgeverijen staan al langer op de lijst van sectoren waarin bedrijven lang op hun geld moeten wachten. Als enige branche stijgt sinds 2005 het aantal dagen dat rekeningen openstaan elk jaar op rij: van 59 dagen in 2005 tot 67 dagen in het laatst gemeten jaar 2010. De reden kan volgens de analisten gelegen liggen in het feit dat een relatief groot deel van de omzet van deze branche afkomstig is van grootadverteerders, die steeds langere betalingstermijnen hanteren voor hun leveranciers. Een adverteerder als Unilever laat leveranciers bijvoorbeeld maar liefst 120 dagen wachten op hun geld.

Betaling binnen drie dagen
Bedrijven in de loterijen- en kansspelenbranche krijgen met drie dagen het snelst hun geld. Opvallend is ook de korte betalingstermijn van bedrijven in de tabaksindustrie. Terwijl deze bedrijven in 2007 gemiddeld 17 dagen wachtten op hun geld, was dat in 2010 nog maar een week. In deze sector is het gebruikelijk om afnemers vooruit te laten betalen.

Reageer op dit artikel