nieuws

UMC St Radboud Nijmegen lonkt naar de patiënt als partner

Geen categorie

Spreekuur via FaceTalk, online vanuit de huiskamer inzage in het eigen dossier en een uitbreiding naar 50 patiëntencommunities. Dat zijn de speerpunten waarmee het UMC St Radboud in Nijmegen volgens RvB-voorzitter Melvin Samson 'de patiënt als partner' in het behandelproces wil integreren. Samson maakte dit bekend op 2 april op TEDxMaastricht, een evenement waar sprekers […]

Spreekuur via FaceTalk, online vanuit de huiskamer inzage in het eigen dossier en een uitbreiding naar 50 patiëntencommunities. Dat zijn de speerpunten waarmee het UMC St Radboud in Nijmegen volgens RvB-voorzitter Melvin Samson 'de patiënt als partner' in het behandelproces wil integreren.

Samson maakte dit bekend op 2 april op TEDxMaastricht, een evenement waar sprekers uit binnen- en buitenland ideeën presenteerden onder het motto ' The Future of Health.' Volgens Samson is onder druk van de stijgende kosten, verdubbeling van de zorgvraag en de behoefte aan meer kwaliteit van zorg een digitale revolutie noodzakelijk die meer regie bij de patiënt legt.

'Met Zorg 2.0 streven we na dat veel meer gelijkwaardigheid ontstaat in de relatie tussen arts en patiënt. Met een tool als FaceTalk, door het eigen innovatiecentrum van het UMC St. Radboud ontwikkeld, ontstaat een virtuele spreekkamer. Er is contact met de arts zonder dat de patiënt daarvoor hoeft te reizen. Hij heeft alleen een internetverbinding nodig. Ook als de patiënt bij wijze van spreken in Suriname verblijft, kan hij FaceTalk gebruiken. Verschil met  Skype is dat FaceTalk werkt in een beveiligde omgeving.'

Met FaceTalk kunnen gesprekken desgewenst in aanwezigheid van de familie teruggekeken worden. Samson: 'FaceTalk overbrugt fysieke afstanden en is daarom ook handig voor artsen bij patiëntbesprekingen, voor intercollegiaal consult en voor werkgroepen of richtlijncommissies.' Met FaceTalk en een andere ict-applicatie die het Radboud nog in ontwikkeling heeft, kunnen patiënten van het Nijmeegse ziekenhuis over enkele maanden ook hun elektronisch opgeslagen gegevens in zien. 'In alle opzichten willen we de patiënt steviger in de bestuurdersstoel van zijn behandelproces zien te krijgen.'

Het UMC St. Radboud telt momenteel 15 patiëntcommunities voor het online vinden van informatie, steun en het stellen van vragen aan zorgverleners over specifieke aandoeningen. Samson: 'We gaan dit  waardevolle kennisnetwerk op korte termijn met behulp van onze dochteronderneming MijnZorgnet.nl uitbreiden naar vijftig communities. Patiënten gaan als het ware hun eigen ziekenhuis vormgeven.'

Op TEDxMaastricht werd ook de winnaar van de Games for Health Award 2012 bekend gemaakt. Uit zes genomineerden viel de eerste prijs op het game-concept Heartville van de instelling GGZ Centraal. Psychiatrische patiënten leven door een ongezonde levensstijl 25 jaar korter dan gemiddeld. Heartville moet als coach fungeren doordat het de voordelen van een ondersteunende groep, social media en gameplay combineert. Patiënten worden als spelers gegroepeerd in een real-time sociaal spel en aangemoedigd om de verwoeste stad Heartville te herbouwen. Om hiervoor de gereedschappen te krijgen, moeten spelers doelen voor een gezondere levensstijl bereiken. Voor het bouwen van de Heartville-game en de wetenschappelijk begeleiding door professor Peter van Harten van de Universiteit Maastricht ontvangt de winnaar 200.000 euro.

Reageer op dit artikel