nieuws

Vakbond FNV pleit voor vast contract na een jaar

Geen categorie

De FNV vindt dat in principe iedereen recht moet krijgen op een vast contract na een jaar werken bij een werkgever. Dit is één van de maatregelen die de FNV vandaag in de Tweede Kamer tijdens hoorzitting over flex en zekerheid voorstelt om de positie van mensen met tijdelijke contracten te verbeteren.

De FNV en de aangesloten bonden gaan de komende periode hun activiteiten intensiveren om de positie van flexwerkers in cao's en op de werkvloer te verbeteren en onzeker werk terug te dringen.

FNV-arbeidsvoorwaarden coördinator Catelene Passchier: ‘Het aantal mensen die onzekere contracten hebben, en niet weten of ze morgen nog werk hebben en hun rekeningen kunnen betalen, is echt schrikbarend aan het toenemen. Wij vinden dat de groeiende tweedeling tussen vast en flex gekeerd moet worden. De ongelijke en oneerlijke behandeling van de groeiende groep flexwerkers op de arbeidsmarkt en in de sociale zekerheid vraagt om actie. Het dienstverband voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren waar je van kan leven, moet weer de norm worden."

Bedrijven die veel tijdelijke werknemers inschakelen moeten een heffing betalen via een hogere ww-premie. Dat is eerlijker, omdat iemand met een tijdelijke baan ook een groter risico loopt om werkloos te worden dan iemand met vast werk. Door de ww-premie te verhogen voor werkgevers met flexwerkers worden deze risico's straks doorberekend aan de werkgever volgens het principe ‘de vervuiler betaalt'. Dit zorgt voor een financiële prikkel voor werkgevers om eerder een contract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

De FNV pleit in de hoorzitting ook voor het aanpakken van allerlei constructies waarmee werkgevers risico's afwentelen op de werknemer. Zoals de zogenaamde ‘overeenkomsten van opdracht' voor laaggeschoold werk, of payrollen.

Passchier: ‘Werkgevers proberen hun verantwoordelijkheden voor werknemers te ontlopen door gebruik te maken van payroll-bedrijven. Werknemers zijn hiervan de dupen. Zij ontvangen minder salaris, krijgen minder scholing, bouwen minder pensioen op en hebben nauwelijks ontslagbescherming. Wat ons betreft ben je of dienst bij het inlenende bedrijf of bij een uitzendbureau, meer smaken zijn er niet."

In Nederland werkenn nu zo'n twee miljoen werknemers, waaronder veel jongeren als payroller, oproep- of uitzendkracht of als tijdelijke kracht. In de wet staat nu dat werknemers na drie jaar werken of drie tijdelijke contracten recht hebben op een vast contract. In de praktijk komt er van doorstroming naar een vast contract echter niet veel terecht.

Bron: Persbericht FNV

Reageer op dit artikel