nieuws

Vakcentrales niet op één lijn tegen kabinet

Geen categorie

De drie vakcentrales FNV, MHP en CNV zitten niet op één lijn bij hun opstelling tegenover het kabinet. FNV en MHP willen bijvoorbeeld geen nullijn voor de lonen en uitkeringen in ruil voor minder pijnlijke bezuinigingen en met CNV valt daar wel over te praten.

De grootste vakcentrale van Nederland, FNV, en die voor het hoger en middenkader op de werkvloer, MHP, hebben afgelopen woensdag een gezamenlijke verklaring uitgebracht aan de regeringspartijen waarin ze het kabinet waarschuwen dat de economie verder in het slop komt door grote bezuinigingen op korte termijn en een verdere aantasting van de koopkracht van huishoudens.

Nullijn ongewenst
De christelijke vakcentrale, CNV, was na twee weken overleg hierover afgehaakt. CNV-voorman Jaap Smit wil namelijk wel praten over de nullijn om pijnlijke ingrepen te voorkomen. Maar vakbondsvoorman Bob van der Wal van de MHP noemt, net als de FNV, de nullijn ongewenst. Hij wijst erop dat de geschiedenis ook leert dat de Nederlandse vakbeweging altijd meewerkt aan een verantwoorde loonontwikkeling.

Hogere inkomens moeten bijdragen|
Op korte termijn vinden FNV en MHP dat hogere inkomens wat meer hun steentje mogen bijdragen via een tijdelijk toptarief in de belastingen. Ook kan tijdelijk de vennootschapsbelasting en de btw op luxe goederen omhoog. Ook zou de overheid grote infrastructurele projecten een jaartje kunnen uitstellen om in 2013 aan de Europese begrotingsregels te voldoen. De vakcentrales stellen dat hervormingen op de arbeidsmarkt, in de zorg en woningmarkt op korte termijn niks opleveren.

Reageer op dit artikel