nieuws

VAVDZ: Leaserijders steeds minder bereid te betalen per kilometer

Geen categorie

Uit een enquête van Vereniging Auto Van De Zaak (VAVDZ) blijkt dat de bereidheid van leaserijders om te betalen per privékilometer het afgelopen jaar sterk is afgenomen. Er is 27 procent minder draagvlak dan een jaar geleden. VAVDZ geeft als voornaamste reden dat berijders van een auto van de zaak steeds minder vertrouwen hebben in de waarborging van de privacy van hun gegevens.

‘In de afgelopen maanden steekt het idee om de kilometerheffing opnieuw op de politieke agenda te plaatsen regelmatig de kop op. Het brede draagvlak onder de verschillende belangenorganisaties is tot op zekere hoogte nog steeds aanwezig. Eén miljoen berijders van een auto van de zaak hebben echter een steeds minder goed gevoel over een kilometerheffing. Zo is het draagvlak inmiddels tot onder de 50 procent gedaald,' aldus VAVDZ.

Enquête
In onderstaand schema staat de uitkomst van de enquête gehouden onder meer dan 1.300 berijders van een auto van de zaak.

 

Zou u i.p.v. bijtelling per privékilometer willen betalen?

Februari:

2011

2012

Verschil:

 

%

%

absoluut

relatief

Ja

60%

44%

-16%

-27%

Nee

33%

40%

7%

21%

Weet niet

7%

16%

9%

129%

 

100%

100%

 

 

bron: enquête VAVDZ

 

N: 1358

 

 

Het aantal berijders dat niet per privékilometer wil betalen is gestegen tot 40 procent. Opvallend is de grote groei van het aantal berijders dat niet meer weet of het verstandig is te betalen per kilometer. Deze groep is meer dan verdubbeld.

Redenen
VAVDZ zegt een goed beeld te hebben van de redenen waarom berijders minder enthousiast zijn over het betalen per kilometer. Allereerst hebben berijders weinig vertrouwen in ingewikkelde automatiseringsprojecten van de overheid. Verder is er de angst dat het uiteindelijk voor de berijder toch hogere kosten op gaat leveren. Tot slot speelt er het privacyargument. Er is steeds minder vertrouwen dat de reisgegevens goed genoeg beveiligd kunnen worden.

Reageer op dit artikel