nieuws

Via internet op jacht naar autodieven

Geen categorie

Politie en justitie willen via internet proberen het aantal gestolen auto's naar beneden te krijgen. Nog dit jaar moet digitaal aangifte doen van autodiefstal mogelijk worden. Dit zou de pakkans van autodieven vergroten en een afschrikkende werking moeten hebben, meldt De Telegraaf. De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), waarin politie, justitie, industrie en verzekeraars samenwerken, het […]

Politie en justitie willen via internet proberen het aantal gestolen auto's naar beneden te krijgen. Nog dit jaar moet digitaal aangifte doen van autodiefstal mogelijk worden. Dit zou de pakkans van autodieven vergroten en een afschrikkende werking moeten hebben, meldt De Telegraaf.

De stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc), waarin politie, justitie, industrie en verzekeraars samenwerken, het Landelijk Informatiecentrum Voertuigcriminaliteit (LIV) en het vermiste-voertuigregister VBV slaan deze nieuwe weg in. Ze doen dit omdat de bestaande preventie- en opsporingsmethoden niet meer voor minder gestolen wagens zorgen. Het aantal gestolen auto's schommelt sinds 2008 rond de 11.000 per jaar.

Een van de redenen dat agenten niet meer ontvreemde wagens van de weg kunnen halen is dat ze vaak pas na dagen als gestolen in de politiecomputers komen te staan. Dat komt doordat slachtoffers meestal niet direct aangifte kunnen doen op het politiebureau. Digitaal aangifte doen is nog onmogelijk, omdat de wet dit bij zulke delicten niet toelaat.

Reageer op dit artikel