nieuws

WRR: onzekerheden marktwerking onderschat

Geen categorie

Marktwerking brengt onzekerheden met zich mee en de overheid heeft daar onvoldoende rekening mee gehouden. Daarnaast zijn in het verleden de mogelijkheden om marktwerking te plannen en publieke belangen te borgen stelselmatig overschat. Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de WRR is er de afgelopen jaren […]

Marktwerking brengt onzekerheden met zich mee en de overheid heeft daar onvoldoende rekening mee gehouden. Daarnaast zijn in het verleden de mogelijkheden om marktwerking te plannen en publieke belangen te borgen stelselmatig overschat.

Dat concludeert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) in een donderdag gepubliceerd rapport. Volgens de WRR is er de afgelopen jaren veel discussie geweest over marktwerking en heeft de financiële crisis de gevaren getoond van ‘lichtvaardig vertrouwen op het zelfsturend vermogen van markten, van onverantwoord gedrag van private partijen en gebrekkig toezicht'.

Volgens het rapport moet de overheid zich afvragen, met de beperkt beschikbare instrumenten, wat ze nog kan doen bij het ordenen van de samenleving. ‘Zaken van publiek belang vereisen daarom ook de inzet van andere partijen', aldus de WRR. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bedrijfsleven. De overheid dient wel de voorwaarden te scheppen en af te dwingen dat marktpartijen en de samenleving verantwoordelijkheid nemen voor het publieke belang.

Reageer op dit artikel