nieuws

Wwnv: meer samenwerking schoonmaak met SW-bedrijf

Geen categorie

Tachtig leden van Cedris (de brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie) en OSB kwamen onlangs bij elkaar om te praten over de Wet Werken Naar Vermogen (Wwnv). Ivo Korte is directeur bij SW-bedrijf De Sluis Groep in Woerden. Tijdens de bijeenkomst vertelde hij over de transitie van commercieel productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf en gaf zijn visie […]

Tachtig leden van Cedris (de brancheorganisatie voor sociale werkgelegenheid en arbeidsintegratie) en OSB kwamen onlangs bij elkaar om te praten over de Wet Werken Naar Vermogen (Wwnv).

Ivo Korte is directeur bij SW-bedrijf De Sluis Groep in Woerden. Tijdens de bijeenkomst vertelde hij over de transitie van commercieel productiebedrijf naar mensontwikkelbedrijf en gaf zijn visie op de samenwerking met gemeenten en schoonmaakbedrijven onder de nieuwe wet. "Samenwerken met andere werkgevers is altijd al belangrijk geweest voor de SW-sector, maar onder de Wet werken naar vermogen wordt het gezamenlijk belang alleen maar groter", aldus de Korte. "Daarbij is het belangrijk om in partnerschap samen op te trekken. Ondernemers moeten niet gedwongen worden via social return, maar ondernemers moeten verleid worden om in partnerschap werk te organiseren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

"Ondernemers zijn de maatschappij"
Jacco Vonhof is ondernemer, regionaal voorzitter bij VNO-NCW, en actief OSB-lid. "Stop ondernemertje pesten, want ondernemers zijn de maatschappij. Zet vertrouwen voorop. Controle komt achteraf. Dus niet al die formulieren en loketjes voordat je mensen uit een doelgroep een werkplek kunt bieden." Ook pleit Vonhof voor het organiseren van een doorlopende leerlijn. In de zorg is in de toekomst een groot tekort aan personeel. "Een deel van het schoonmaakpersoneel kun je opleiden voor de zorg. Daarnaast kun je dan weer SW'ers opleiden tot schoonmaakpersoneel. Daarbij moet je ondernemers wel ontzorgen, maar niet ontzien."

"Een houdbaar betaalbaar systeem"
Saskia Bolten is wethouder namens Groen Links in Delft. "In Den Haag praat men niet over mensen en hun vermogen, maar over een houdbaar betaalbaar systeem. In Delft werkt de gemeente nauw samen met SW-bedrijf Combiwerk. In deze samenwerking staan de mensen centraal en het ontwikkelpotentieel dat zij hebben", vertelt Bolten. Hierbij werkt Combiwerk samen met het regionale bedrijfsleven, maar de gemeente Delft moet zelf ook alert zijn. De gemeente bekijkt bij alle opdrachten die zij uitbesteedt eerst naar Combiwerk. Pas als Combiwerk het werk niet kan uitvoeren, wordt naar de reguliere markt gekeken. "En dan wordt ook een stevige social return eis opgelegd. Op deze manier organiseert de gemeente werk voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt."

Een vervolgbijeenkomst is gepland op woensdag 26 september 2012. 

Reageer op dit artikel