nieuws

49 procent schoonmakers heeft lichamelijke klachten

Geen categorie

Ziekteverlof komt volgens leverancier Tork vaker voor onder schoonmaakpersoneel dan in vele andere Europese sectoren. Het bedrijf presenteerde tijdens de ISSA/Interclean de resultaten van een Europees onderzoek waarin ook Nederland werd meegenomen. Lichamelijke klachten, zoals rug- en gewrichtspijn zijn een van de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek van Tork onder schoonmakers […]

Ziekteverlof komt volgens leverancier Tork vaker voor onder schoonmaakpersoneel dan in vele andere Europese sectoren. Het bedrijf presenteerde tijdens de ISSA/Interclean de resultaten van een Europees onderzoek waarin ook Nederland werd meegenomen.

Lichamelijke klachten, zoals rug- en gewrichtspijn zijn een van de belangrijkste redenen voor het ziekteverzuim. Dit blijkt uit onderzoek van Tork onder schoonmakers in Nederland, Duits-land, Zweden en Frankrijk. Beroepsgebonden spier- en skeletaandoeningen – pijn in gewrich-ten, rug of schouders –  zijn de frequentste problemen waar schoonmaakpersoneel mee te kampen heeft, aldus de leverancier. De fysieke taken die dit beroep met zich meebrengt, vor-men de oorzaak van het probleem. Zo verhoogt dit onder andere het risico op MSD door zwa-re hef-, draag- en draaibewegingen en ook repetitieve bewegingen.

De Nederlandse schoonmaker
Bijna de helft van de Nederlandse schoonmakers (49 procent) geeft aan wel eens lichamelijke klachten door werk te hebben. Bijna een kwart moet zich minstens een keer per jaar ziek melden door deze klachten. Een derde van de respondenten zegt tijdens hun werk regelmatig zware voorwerpen te moeten tillen of verplaatsen. En vier op de tien schoonmakers (42 procent) heeft door het sjouwen wel eens last van de rug.  Frank Westdorp, product en market manager Tork bij SCA Benelux: "Het is hoog tijd dat ook wij, leveranciers van producten en diensten aan de industrie, ons steentje bijdragen om het ziekteverzuim verder terug te dringen en de arbeidsomstandigheden van het schoonmaakpersoneel te verbeteren. Elke dag worden onze producten verzonden, gedragen en opgetild door onze klanten, de schoonmakers. Het is daarom tijd om het werk van de schoonmaker net iets gemakkelijker te maken".

Nieuwe verpakkingen
Meer dan de helft van de Nederlandse schoonmakers geeft aan dat hun werk lichter zou worden door eenvoudig te tillen en verplaatsbare verpakkingen. Westdorp: "Hierin kunnen wij onze verantwoordelijkheid nemen. Wij presenteren daarom een range aan verpakkingen onder de naam Easy Handling (foto) die gemakkelijk te tillen, te vervoeren en op te bergen zijn. Deze verpakkingen zijn ontworpen na observaties van schoonmaakpersoneel in diverse landen." Het onderzoek is, in opdracht van Tork, uitgevoerd door Kien Onderzoek door middel van een online vragenlijst onder ruim 170 Nederlandse en Vlaamse professionele en semiprofessionele schoonmakers.

Reageer op dit artikel