nieuws

Afscheidscollege prof.dr. Frans van den Bosch: ‘Geloofwaardigheid management staat ter discussie’

Geen categorie

Managers moeten niet meer als een verlengstuk van de markt worden gezien. Dit stelde prof.dr.ing Frans A.J. Van den Bosch (Erasmus Universiteit Rotterdam) in zijn afscheidsrede van 11 mei 2012.

Van den Bosch stelt dat het doel van management niet alleen in economische termen moet worden gedefinieerd: beheersing van kosten en maximalisering van opbrengsten op de korte termijn. Dus managers moeten niet worden beschouwd als uitvoerders van de belangen van aandeelhouders. In de managementfunctie moet ook meer aandacht komen voor de menselijke maat en voor niet-economische doelstellingen als innovatie en het motiveren van mensen.

Ook benadrukt hij dat managers een duidelijke keuze moeten maken voor een eigen managementmodel voor hun organisatie. Hierin moeten ze bestaande managementpraktijken niet als een gegeven beschouwen omdat het van groot belang is te blijven nadenken over veranderingen. De taak van een manager is ervoor te zorgen dat zijn mensen van toegevoegde waarde zijn voor de samenleving. "Die waarde kun je niet op een rekenmachine uitrekenen. Als managers weer gaan managen, kunnen ze hun maatschappelijke legitimiteit herwinnen en is de kans groot dat we tijdig uit de crisis komen".

(Bronnen: eur.nl en Nederlands Dagblad).

Kijk ook op bezieling.org.

Reageer op dit artikel