nieuws

‘Bij falen bestuur ook RvC financieel aansprakelijk stellen’

Geen categorie

Acht op de tien Nederlanders vindt dat wanneer een organisatie in de problemen komt doordat het bestuur niet goed gehandeld heeft, het bestuur, maar ook de Raad van Commissarissen, financieel aansprakelijk moeten worden gesteld. Dit blijkt uit onderzoek van Research- en Consultancybureau MarketResponse.

Momenteel zijn het vaak alleen de aandeelhouders die financieel de dupe zijn van wanbeleid door bestuurders. Hoewel Raden van Commissarissen de laatste tijd niet al te positief in het nieuws zijn, heeft een meerderheid van de Nederlanders geen uitgesproken wantrouwen in het functioneren van deze raden. Er is meer wantrouwen (30 procent) dan vertrouwen (25 procent), maar de grootste groep oordeelt neutraal. Wel zijn zes van de tien ondervraagden van mening dat leden van Raden van Commissarissen elkaar baantjes toeschuiven.

Werktijd overschat
Een ruime meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de Raden van Commissarissen een belangrijke functie vervullen binnen organisaties. Ze overschatten echter de tijd die een Commissaris aan zijn of haar functie besteedt. Men denkt dat dit gemiddeld dertien uur per week is. In werkelijkheid is dit slechts dertien uur per maand.

Maximaal twee lidmaatschappen
Uit het onderzoek blijkt verder dat zes op de tien Nederlanders van mening is dat een lid van een Raad van Commissarissen alles moet weten van de producten of diensten die de organisatie levert. Ook geven Nederlanders aan dat als zij het voor het zeggen zouden hebben, een commissaris lid zou mogen zijn van maximaal twee Raden van Commissarissen.

Reageer op dit artikel