nieuws

‘Btw-plan desastreus voor zelfstandige ondernemer’

Geen categorie

Brancheorganisatie CBW-MITEX voorspelt dat duizenden ondernemingen in het MKB ten onder gaan aan het besluit de btw per 1 oktober aanstaande te verhogen. Zij roept de politiek op de invoeringsdatum te verplaatsen naar 1 januari 2013. ‘Het ondernemersverlies stijgt door tot ruim zesduizend euro en dat is voor velen de nekslag.'

‘De politiek realiseert zich niet de impact van hun btw-plan op de detailhandel', zegt Jan Meerman, voorzitter van CBW-MITEX. ‘Die 2 procent kan een ondernemer midden in het verkoopseizoen niet doorberekenen maar krijgt hij zelf voor de kiezen. De impact ervan op zijn nettowinst is zelfs een veelvoud van die 2 procent. Te veel zelfstandige ondernemers kunnen dit niet meer dragen en gaan onderuit. Dat heeft ongekende consequenties voor de totale aantrekkingskracht van de binnenstad en voor de werkgelegenheid in alle branches waar met 19 procent btw wordt gewerkt.'

Nekslag
Omdat de overheid de btw-verhoging van 2 procent midden in het verkoopseizoen wil invoeren, zijn ondernemers genoodzaakt de kosten ervan voor eigen rekening te nemen. ‘Dit levert ondernemers met een jaaromzet van vijf ton direct 2.500 euro netto verlies op. Het totale verlies wordt nog hoger, omdat consumenten gaan bezuinigen in het laatste kwartaal. Het ondernemersverlies stijgt door tot ruim zesduizend euro en dat is voor velen de nekslag,' aldus CBW-MITEX.

Bezuinigen
Marktonderzoekbureau Q&A maakte vandaag bekend dat consumenten in het laatste kwartaal 7,5 procent gaan bezuinigen op hun uitgaven. CBW-MITEX: ‘Dat kost een onderneming met een jaaromzet van vijf ton in het laatste kwartaal bijna tienduizend euro omzet en vierduizend euro nettowinst. Samen met het directe effect van de btw-invoering gaat het om een bedrag van meer dan zesduizend euro. Dat is ruim 20 procent van de nettowinst van een gemiddelde, zelfstandige ondernemer. Doorgaans kan 5 procent tot 7 procent van de jaaromzet van gemiddeld vijf ton als brutowinst beschouwd worden. Deze gigantische inkomensval is voor velen niet meer te dragen. De werkgelegenheid en aantrekkingskracht van winkelcentra staan onder extreme druk.'

Reageer op dit artikel