nieuws

CBP: opnamen Eyeworks in strijd met wet

Geen categorie

Eyeworks handelde in strijd met de wet bij televisieopnamen in het VU medisch centrum in februari. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maandag na onderzoek. De serie zorgde voor veel ophef en werd na één uitzending al van televisie gehaald. Het CBP boog zich vanwege de maatschappelijke onrust en mogelijk vergelijkbare televisieprojecten in de […]

Eyeworks handelde in strijd met de wet bij televisieopnamen in het VU medisch centrum in februari. Dat concludeert het College bescherming persoonsgegevens (CBP) maandag na onderzoek.

De serie zorgde voor veel ophef en werd na één uitzending al van televisie gehaald. Het CBP boog zich vanwege de maatschappelijke onrust en mogelijk vergelijkbare televisieprojecten in de toekomst over de zaak. Daarbij stond de vraag centraal of patiënten en hun begeleiders vooraf wel toestemming hadden gegeven om te filmen.

Het CBP zegt nu dat het maken van de opnamen in strijd is geweest met de Wet bescherming persoonsgegevens, omdat rechtsgeldige toestemming om te filmen ontbrak.

Dat in sommige gevallen achteraf om toestemming werd gevraagd, is niet in overeenstemming met de wet. Het CBP concludeert verder dat van rechtsgeldige toestemming ook geen sprake kan zijn geweest vanwege de situatie waarin de patiënten en hun begeleiders zich bevonden, namelijk op de spoedeisende hulp. Het CBP heeft de bevindingen overgebracht aan Eyeworks en het VU medisch centrum.

Eyeworks wilde maandag verder niet op de zaak reageren. Een zegsvrouw van het VUmc liet weten dat het ziekenhuis ‘kennis heeft genomen van de bevindingen van het CBP' en deze mee te zullen nemen in het opstellen van verbeteringen. Het ziekenhuis is een eigen intern onderzoek begonnen naar de kwestie. Dit zal over enige weken zijn afgerond.

Reageer op dit artikel