nieuws

EFN rapporteert over de impact van de financiële crisis op verpleegkundigen

Geen categorie

De European Federation of Nurses Association (EFN), opgericht om onafhankelijk de belangen van verpleegkundigen te behartigen bij Europese instellingen, heeft een rapport gepubliceerd over de impact van de financiële crisis op verpleegkundigen en verpleging in Europa. Het rapport is gebaseerd op waardevolle bijdragen van EFN-leden tijdens de rondetafelgesprekken op de Algemene Vergaderingen van de EFN […]

De European Federation of Nurses Association (EFN), opgericht om onafhankelijk de belangen van verpleegkundigen te behartigen bij Europese instellingen, heeft een rapport gepubliceerd over de impact van de financiële crisis op verpleegkundigen en verpleging in Europa. Het rapport is gebaseerd op waardevolle bijdragen van EFN-leden tijdens de rondetafelgesprekken op de Algemene Vergaderingen van de EFN in 2009, 2010 en 2011. Dit rapport verkondigt dat de Nederlandse gezondheidszorg veel huidige en toekomstige uitdagingen het hoofd zal moeten bieden.

In 2010 en 2011 heeft de Nederlandse overheid, ondanks de toenemende vraag naar zorg en de vergrijzing van de bevolking, grote bezuinigingen moeten doorvoeren in de gezondheidszorg. Dit houdt in dat het salaris van verpleegkundige niet is gestegen sindsdien, ondanks inflatie en een voorspeld tekort van 25000 verpleegkundigen in 2020. Hiernaast worden openstaande verplegingvacatures door het financieel tekort niet gevuld en wordt de situatie verder verergerd door een dalende mobiliteit van verpleegkundigen als direct gevolg van de financiële crisis. Alles bij elkaar wordt het management in de zorg gedwongen om zorg te verlenen met een slinkend budget  en moet  lager opgeleid personeel vaak taken uitvoeren waarvoor ze niet opgeleid zijn.

Uiteindelijk is er een grote kans op negatieve gevolgen voor de zorg, veroorzaakt door het dalende aantal werkzame verpleegkundigen, de toename van de werklast en de vermindering van de mobiliteit sinds de economische crisis. Cruciaal hierin is dat verpleegkundigen hun kerntaken, het verlenen van veilig en kwalitatief goed zorg, moeten uitvoeren in een omgeving die gedomineerd wordt door kostenbeheersing. De EFN waarschuwt dat tenzij actie wordt ondernomen, deze crisis zal leiden tot een  onrechtvaardige uitsluiting van duizenden vrouwen uit de arbeidsmarkt.

Het volledige rapport van de EFN is hier te vinden:

Reageer op dit artikel