nieuws

Ex-schouwburgdirecteur veroordeeld wegens betalingen door cateraar

Geen categorie

De rechtbank heeft de 65-jarige interim-manager en ex-directeur van de schouwburg Nijmegen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor 'knevelarij'. De rechtbank heeft bewezen verklaard dat de ex-directeur aan de cateraar van de schouwburg en het concertgebouw heeft gevraagd hem persoonlijk een bedrag van euro 10.799,97 te betalen. Dat bedrag was […]

De rechtbank heeft de 65-jarige interim-manager en ex-directeur van de schouwburg Nijmegen, veroordeeld tot een gevangenisstraf van 6 maanden, waarvan 3 maanden voorwaardelijk, voor 'knevelarij'.

De rechtbank heeft bewezen verklaard dat de ex-directeur aan de cateraar van de schouwburg en het concertgebouw heeft gevraagd hem persoonlijk een bedrag van euro 10.799,97 te betalen.
Dat bedrag was in feite niet verschuldigd, maar de vraag hield verband met de onderhandelingen over de verlenging van het voor de cateraar belangrijke contract.

Verdachte heeft daarmee misbruik gemaakt van zijn positie als directeur van de gemeentelijke schouwburg en concertzaal.

De officier van justitie had een gevangenisstraf van zes maanden, geheel onvoorwaardelijk en een boete van euro 25.000,- geëist.

De rechtbank heeft echter, wegens het ontbreken van aantoonbaar financieel voordeel, geen aanleiding gezien om naast de gevangenisstraf ook een geldboete op te leggen.
Gezien de leeftijd van verdachte en de omstandigheid dat het een strafbaar feit uit 2006 betreft, legt de rechtbank de helft van de straf voorwaardelijk op.

Verweer advocaat
De advocaat had het verweer gevoerd dat de cateraar het bedrag van euro 10.799,97 wel aan de verdachte verschuldigd zou zijn wegens verrichtte advieswerkzaamheden voor die cateraar, en dat er goede gronden waren om het cateringcontract niet te verlengen die los zouden staan van het gevorderde bedrag.
De rechtbank heeft dat verweer echter verworpen omdat het niet aannemelijk is geworden.

KLIK HIER om naar de complete tekst van de uitspraak te bekijken,

Reageer op dit artikel