nieuws

Exportkredietgarantieregeling aantrekkelijker voor ondernemers

Geen categorie

De exportkredietgarantieregeling wordt aantrekkelijker voor Nederlandse ondernemers. Met de herziene regeling hoopt het kabinet te voorkomen dat Nederlandse exporteurs orders mislopen.

De regeling uit 2009 wordt herzien om Nederlandse exporteurs betere kansen te geven orders binnen te halen. Nederlandse exporteurs van kapitaalgoederen blijken steeds moeilijker aan betaalbare financiering te kunnen komen in vergelijking met buitenlandse concurrenten. Voor banken die deze financiering moeten leveren, is exportfinanciering op lange termijn kostbaar. Hierdoor kunnen Nederlandse exporteurs orders mislopen. In verschillende andere Europese landen kunnen exporteurs gebruik maken van diverse overheidsinstrumenten die de financiering van de export ondersteunen.

Volledige garantie
In de herziene regeling kunnen investeerders een volledige garantie van de Staat krijgen. Banken kunnen hiermee hun kapitaalverschaffers een product bieden waarvan de risico's transparant zijn en zij bovendien de zekerheid krijgen over de terugbetaling van de lening. De herziene regeling gaat in op 1 juni 2012 en vervangt dan de bestaande exportkredietgarantieregeling.

Reageer op dit artikel