nieuws

GGZ kan beter met zelfde budget

Geen categorie

Als er een aantal maatregelen wordt genomen, kan er meer geestelijke gezondheidszorg geleverd worden met hetzelfde budget. Dat schrijven het Trimbos Instituut en het NIVEL in een dinsdag gepresenteerd rapport. Volgens het rapport valt er winst te pakken door meer in te zetten op en te investeren in kortdurende behandelingen, zelfmanagement en grotere therapietrouw. Ook […]

Als er een aantal maatregelen wordt genomen, kan er meer geestelijke gezondheidszorg geleverd worden met hetzelfde budget.

Dat schrijven het Trimbos Instituut en het NIVEL in een dinsdag gepresenteerd rapport.

Volgens het rapport valt er winst te pakken door meer in te zetten op en te investeren in kortdurende behandelingen, zelfmanagement en grotere therapietrouw.

Ook zouden artsen minder snel pillen moeten voorschrijven bij depressieve gevoelens en moeten er meer praktijkondersteuners worden ingezet bij lichte klachten.

Samenwerking
Volgens GGZ Nederland vallen deze punten te bereiken door een betere samenwerking tussen instellingen en ziekenhuizen. ‘Daar zijn wij groot voorstander van en we onderschrijven dan ook deze aanbevelingen’, aldus een woordvoerder.

De organisaties keken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid hoe de eerstelijns-ggz beter georganiseerd zou kunnen worden. Aanleiding is dat de vraag naar geestelijke gezondheidszorg en de kosten daarvan toenemen.

Reageer op dit artikel