nieuws

Honderden kinderen gewond door schoonmaakchemicaliën

Geen categorie

Ruim 2.100 mensen moeten jaarlijks op de Spoedeisende Hulp (SEH) worden behandeld na een ongeval met huishoudchemicaliën. Een kwart hiervan is onder de 5 jaar oud. In veel gevallen gaat het om een vergiftiging na het drinken of opeten van schoonmaak-, afwas-, poets- of oplosmiddelen. Dat hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en VeiligheidNL […]

Ruim 2.100 mensen moeten jaarlijks op de Spoedeisende Hulp (SEH) worden behandeld na een ongeval met huishoudchemicaliën. Een kwart hiervan is onder de 5 jaar oud. In veel gevallen gaat het om een vergiftiging na het drinken of opeten van schoonmaak-, afwas-, poets- of oplosmiddelen.

Dat hebben de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en VeiligheidNL (voorheen Consument en Veiligheid) bekendgemaakt. Zij beginnen daarom een grote campagne om het lezen van etiketten op flessen schoonmaakmiddelen te bevorderen. "De meeste jonge kinderen pakken in een onbewaakt moment de fles waar papa de verf mee verdunt, of waar mama het toilet mee schoonmaakt. Ouders weten wel dat middelen gevaarlijk zijn, maar letten tijdens gebruik net een paar minuten niet op omdat bijvoorbeeld de telefoon gaat", vertelt dr. William Kramer, kindertraumachirurg in het Universitair Medisch Centrum Utrecht. In veel gevallen gaat het om een vergiftiging na het drinken of opeten van bijvoorbeeld schoonmaakmiddelen, afwas-, poets- of oplosmiddelen.

Reageer op dit artikel