nieuws

Huidig personeel mag niet dupe worden van sociale aanbesteding

Geen categorie

Bij de overheid is te weinig aandacht voor sociale aspecten bij de aanbestedingen. Bijna de helft van iedere gemeentebegroting bestaat uit externe opdrachten. Opdrachten waarbij de gemeenten meer sociale eisen moeten stellen, vinden PvdA en FNV Bondgenoten. Zo kan het personeel dat het werk al jaren lang naar tevredenheid uitvoert beter beschermd worden en worden […]

Bij de overheid is te weinig aandacht voor sociale aspecten bij de aanbestedingen. Bijna de helft van iedere gemeentebegroting bestaat uit externe opdrachten. Opdrachten waarbij de gemeenten meer sociale eisen moeten stellen, vinden PvdA en FNV Bondgenoten.

Zo kan het personeel dat het werk al jaren lang naar tevredenheid uitvoert beter beschermd worden en worden zij geen kind van de rekening van een lagere aanbesteding, aldus beide partijen. De laatste tijd maken gemeenten meer gebruik van social return om zo arbeidsgehandicapten of uitkeringsgerechtigden aan het werk te helpen. "Hoe meer mensen een bedrijf bij een overheidsopdracht aan het werk helpt, hoe groter de kans moet zijn dat het de opdracht binnen sleept", vinden de PvdA en FNV Bondgenoten. "Maar we willen een stap verder zetten. Het uitvoerend personeel dat nu op de opdracht zit, mag niet de dupe worden de uitkomst van een aanbesteding", zegt Egon Groen (foto), bestuurder van FNV Bondgenoten. "Het behoud van juist die banen heeft wat ons betreft de hoogste prioriteit." Gemeenten moeten volgens hem daarnaast hun aanbestedingen zo inrichten dat voorkomen wordt dat de winnende bedrijven hun winst vooral halen uit het verhogen van de productienormen voor het personeel.

Reageer op dit artikel