nieuws

Hybride ZZP’er kiest voor persoonlijke ontwikkeling

Geen categorie

De hybride ZZP'er is zelfstandig ondernemer, maar werkt ook parttime voor een baas. Deze groep ZZP'ers stelt persoonlijke ontwikkeling en idealen boven onafhankelijkheid.

Dit blijkt uit het Arbeidsmarkt GedragsOnderzoek van Intelligence Group.

Persoonlijke ontwikkeling is belangrijk voor deeltijd ondernemer
De belangrijkste redenen voor zowel de fulltime als de hybride ZZP'er om voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen, zijn het indelen van de eigen tijd in en onafhankelijkheid. Voor fulltime ZZP'ers speelt onafhankelijkheid een belangrijkere rol dan voor hun hybride collega's. Deeltijd ondernemers vinden het daarentegen belangrijker dan de fulltime ZZP'ers dat ze de ontwikkeling van hun kennis en vaardigheden in eigen hand hebben.

Onafhankelijkheid staat hoog in het vaandel bij fulltime ZZP'er
Dit verschil zien we ook terug bij de belangrijkste redenen om een bepaalde opdracht aan te nemen. Wanneer ZZP'ers een opdracht aannemen, baseren zowel de hybride als de fulltime ZZP'ers hun keuze voornamelijk op de inhoud en de uitdaging van de opdracht. De fulltime ondernemer hecht daarbij vaker belang aan de mogelijkheid alleen te kunnen werken, terwijl de hybride ondernemer persoonlijke idealen belangrijker vindt.

Het aantal ZZP'ers neemt toe
Volgens gegevens van de Kamer van Koophandel stonden er vorig jaar 721.068 ZZP'ers ingeschreven in het KvK register. Dit waren er 67.535 meer dan in 2010. Er is voor 2012 opnieuw een groei voorspeld. Volgens het ondernemerspanel van de KvK 2011 werkt zo'n 17 procent van de ZZP'ers tevens in loondienst. Ook dit aantal is stijgende, al wordt dit niet cijfermatig onderbouwd. Steeds meer ondernemers kiezen er blijkbaar voor om hun persoonlijke idealen tot uiting te brengen door voor zichzelf te beginnen, maar willen daarnaast wel de zekerheid houden van een vast inkomen.

Bron: Intelligence group

Reageer op dit artikel