nieuws

In dienst nemen AOW’er wordt aantrekkelijker

Geen categorie

Het wordt aantrekkelijker voor werkgevers om een AOW'er in dienst te nemen. Bedrijven hoeven AOW'ers straks nog maar zes weken het loon door te betalen bij ziekte, in plaats van twee jaar. Ook komen er ruimere mogelijkheden om AOW'ers een tijdelijk contract aan te bieden.

Dat staat in een wetsvoorstel dat minister Henk Kamp (Sociale Zaken) voor advies naar de Raad van State heeft gestuurd. Zijn departement heeft dat onlangs bekendgemaakt. De maatregelen moeten per 1 juli volgend jaar ingaan.Forse belemmering
Voor werkgevers is de langdurige loondoorbetaling bij ziekte nu nog een forse belemmering om gepensioneerden in dienst te houden of te nemen. Ook de huidige verplichting dat slechts drie keer achter elkaar een tijdelijk contract mag worden aangeboden, is een hinderpaal bij het aannemen van AOW'ers.

Kamp maakt het ook voor de AOW'ers zelf interessanter om te blijven doorwerken. Zo krijgen ze recht op het wettelijk minimumloon. Op dit moment hebben ze dat recht nog niet.

Einde dienstverband
In het wetsvoorstel staat verder dat het dienstverband automatisch eindigt bij het bereiken van de AOW-leeftijd, tenzij daar andere afspraken over gemaakt zijn tussen werkgever en werknemer.

Volgens Kamp is het goed dat de wet daarover helderheid biedt. Deze bepaling geldt alleen voor de marktsector, omdat er voor overheidspersoneel al regels bestaan over het automatisch beëindigen van het dienstverband.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel