nieuws

Kentekens moeten antimisdaadchip krijgen

Geen categorie

Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten een op afstand uitleesbare chip krijgen. Dit om onder meer ontduiking van de motorruituigenbelasting en benzinediefstal tegen te gaan. Dat staat in een advies van de RAI Vereniging. Woordvoerder Harald Bresser zegt dat onder meer de RDW, het Openbaar Ministerie, KLPD, ANWB en Bovag hebben meegewerkt aan het […]

Alle kentekenplaten in het Nederlandse wagenpark moeten een op afstand uitleesbare chip krijgen. Dit om onder meer ontduiking van de motorruituigenbelasting en benzinediefstal tegen te gaan. Dat staat in een advies van de RAI Vereniging.

Woordvoerder Harald Bresser zegt dat onder meer de RDW, het Openbaar Ministerie, KLPD, ANWB en Bovag hebben meegewerkt aan het advies. De zogenoemde RFID-chips zouden in de kentekens komen en in een derde 'minikenteken' in een vignet achter de voorruit. De chip bevat de numerieke code die nu al op de kentekenplaten staan. Deze code verschaft de auto een digitale identiteit, aldus Bresser.

Volgens RAI Vereniging is de chip op ongeveer 20 meter afstand uit te lezen, wat het werk van de politie gemakkelijker maakt. De chip is specifiek bedoeld om ontduiking van de motorrijtuigenbelasting, benzinediefstal en voertuigdiefstal tegen te gaan. De chip kan echter ook worden gebruikt voor andere opsporingsdoeleinden, al is dat volgens de bedenkers niet de insteek.

Reageer op dit artikel