nieuws

Kofi Annan: ‘diabetes health is wealth’

Geen categorie

Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, roept landen op haast te maken in de strijd tegen chronische ziekten zoals diabetes. ‘Gezondheid zorgt voor welvaart. De wereldbevolking wordt echter steeds zieker, wat zorgt voor sociale én economische achteruitgang. Preventie vormt het sleutelwoord.' Annan doet zijn oproep tijdens het European Diabetes Leadership Forum (EDLF) in […]

Kofi Annan, voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties, roept landen op haast te maken in de strijd tegen chronische ziekten zoals diabetes. ‘Gezondheid zorgt voor welvaart. De wereldbevolking wordt echter steeds zieker, wat zorgt voor sociale én economische achteruitgang. Preventie vormt het sleutelwoord.' Annan doet zijn oproep tijdens het European Diabetes Leadership Forum (EDLF) in Kopenhagen.

Diabetespandemie een halt toeroepen
Volgens Annan moeten overheden, zorgverleners, individuele burgers én bedrijven samenwerken om kennis en best practices te delen met betrekking tot de aanpak van de diabetespandemie. ‘Mensen roken meer, drinken meer alcohol, eten minder gezond én bewegen minder', duidt de winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede (2001). ‘Dat leidt tot ernstig overgewicht met niet alleen chronische ziekten als diabetes tot gevolg. Chronische ziekte zorgt ook voor sociale en economische achteruitgang.' Preventie vormt volgens Annan het sleutelwoord om de pandemie te stoppen.

Tijdens het European Diabetes Leadership Forum op 25 en 26 april in Kopenhagen waren diverse ministers van volksgezondheid, parlementsleden, nationale en internationale patiëntenorganisaties en bedrijven bijeen om te werken aan de Copenhagen Roadmap om de diabetespandemie een halt toe te roepen. De Copenhagen Roadmap komt binnenkort beschikbaar en is een document om alle betrokken partijen te inspireren die werken aan verbetering van diabetes- en chronische zorg in heel Europa. Het EDLF is een gezamenlijk initiatief van de Deense Diabetes Federatie en de OESO ondersteund door Novo Nordisk A/S onder auspiciën van het Deense ministerie van Volksgezondheid en Deense voorzitterschap van de Europese Unie.

Reageer op dit artikel