nieuws

Late betalingen zorgen voor veel faillissementen in transportsector

Geen categorie

In de eerste maanden van dit jaar gingen er 65 bedrijven failliet in de transportsector. Dat zijn er 21 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook stopten 155 bedrijven. Een groot deel van deze faillissementen is volgens kredietbeoordelaar Graydon het directe gevolg van late betalingen door afnemers. Iedere euro die vastzit in achterstallige facturen, kan niet gebruikt worden om investeringen te betalen of om de eigen rekening te betalen.

Graydon signaleert een stijging van het aantal faillissementen in de sector van 48 procent, ruim boven de landelijke toename van 21 procent. Uit de cijfers van Graydon blijkt dat ook het betaalgedrag in de transportbranche consequent hoger ligt dan het gemiddelde. In het eerste kwartaal van 2012 lag dit op 46,4 dagen, waarbij overschrijding van twee maanden of langer geen uitzondering is. Een probleem waar veel transportbedrijven grote problemen van ondervinden. Een groot aantal transporteurs wordt belemmerd in hun groei omdat zij te lang moeten wachten op het geld van hun opdrachtgevers. In het ergste geval is een ondernemer daardoor niet meer in staat om zijn rekeningen te betalen en moet noodgedwongen faillissement aanvragen.

Conjuctuurenquête TLN
Ook uit de conjunctuurenquête van het eerste kwartaal 2012 van Transport en Logistiek Nederland (TLN) blijkt dat bedrijvigheid, omzet en winst op het laagste niveau in twee jaar liggen. ‘Het belang van rigoureuze maatregelen die het economisch vertrouwen en herstel stimuleren, was de laatste jaren nog nooit zo hoog', aldus TLN directeur Peter Sierat. 

Reageer op dit artikel