nieuws

Loslaten pensioenakkoord valt slecht

Geen categorie

Werkgevers en vakbonden zijn teleurgesteld dat het pensioenakkoord dat ze met het kabinet hadden gesloten, van de baan is. Ze lieten dat weten in reactie op een brief van minister Henk Kamp (Sociale Zaken). Door het Lenteakkoord in de Tweede Kamer gaat de AOW-leeftijd sneller omhoog dan eerder afgesproken, schrijft Kamp.

Vooral de FNV is boos dat 'afspraak geen afspraak blijkt'. De grootste vakcentrale zegt geschokt te zijn dat Kamp ook een aantal beschermende maatregelen voor lagere inkomens en mensen met zware beroepen laat vallen.Deze groepen worden volgens de vakcentrale onevenredig getroffen door de maatregelen in het Lenteakkoord.

Fiscale maatregelen gesneuveld
Zo gaat een eerder aangekondigde, geleidelijke verhoging van het AOW-bedrag met 10 procent niet door en sneuvelen ook fiscale maatregelen voor ouderen. Volgens de FNV komt de positie van ouderen nu extra onder druk.

Zij moeten langer doorwerken, lopen door de versoepeling van het ontslagrecht straks grotere kans de laan uit te vliegen en hebben als ze werkloos worden maar weinig kans op een nieuwe baan.

Werkgevers teleurgesteld
De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland volstaan met de mededeling dat ze teleurgesteld zijn dat het pensioenakkoord van tafel is. De werkgevers accepteren wel dat er harde ingrepen nodig zijn, gezien de noodzaak te bezuinigen.

Verhoging AOW-leeftijd
Kamp liet weten dat de AOW-leeftijd volgend jaar al met een maand omhooggaat, zoals ook in het Lenteakkoord staat.

In 2014 en 2015 komt er weer een maand bij, in 2016, 2017 en 2018 telkens 2 maanden en in 2018 3 maanden. In 2023 gaat de pensioenleeftijd naar 67 jaar. Daarna wordt hij gekoppeld aan de levensverwachting.

Volgens het pensioenakkoord zou de pensioenleeftijd pas in 2020 in één klap naar 66 jaar gaan. Dit akkoord kwam na lang onderhandelen tot stand en zorgde binnen de FNV voor grote interne spanningen.

Overheidsfinanciën staan er slechter voor
Kamp zegt dat iedereen kan zien dat de overheidsfinanciën er slechter voorstaan dan eerder gedacht. 'Wachten tot 2020 kunnen we ons niet meer veroorloven.'

De snellere verhoging van de AOW-leeftijd heeft ook gevolgen voor de aanvullende pensioenen. Vanaf 2014 wordt gerekend met een pensioenleeftijd van 67 jaar.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel