nieuws

Martini eerder in opspraak door afkoopsom

Geen categorie

Het Martini Ziekenhuis in Groningen, dat een stafdirecteur vorig jaar een afkoopsom van bijna drie ton meegaf, is in het recente verleden ook al eens in opspraak geweest door een forse vertrekpremie. In 2009 kreeg toenmalig bestuursvoorzitter Jack Thiadens bij zijn gedwongen vertrek ruim vier ton mee. De uitkering van de nieuwe afkoopsom is opmerkelijk […]

Het Martini Ziekenhuis in Groningen, dat een stafdirecteur vorig jaar een afkoopsom van bijna drie ton meegaf, is in het recente verleden ook al eens in opspraak geweest door een forse vertrekpremie. In 2009 kreeg toenmalig bestuursvoorzitter Jack Thiadens bij zijn gedwongen vertrek ruim vier ton mee.

De uitkering van de nieuwe afkoopsom is opmerkelijk omdat de toenmalige voorzitter van de raad van toezicht Johan Remkes destijds in de vakpers zijn afkeer uitsprak over Thiadens' vertrekregeling. De toezichthouders zouden er ‘met gepaste tegenzin' akkoord mee zijn gegaan, en maatregelen hebben genomen om betaling van dergelijke afkoopsommen in de toekomst te voorkomen. ‘Vertrekpremies van vier ton komen in het Martini Ziekenhuis nooit meer voor', bezwoer Remkes destijds in Zorgvisie.

Woordvoerster Hetty Casemier erkent dat het Martini Ziekenhuis desondanks ook vorig jaar weer forse afkoopsommen moest betalen. Naast de stafdirecteur kreeg ook een medisch specialist een substantiële vertrekpremie, van ruim 140.000 euro. ‘Zij zijn vertrokken met een ontslagvergoeding die is bepaald op basis van de meest gangbare kantonrechtersformule, aldus Casemier.

Met zijn uitspraak zou Remkes destijds niet hebben bedoeld dat het ziekenhuis gevrijwaard zou blijven van hoge afkoopsommen, maar hebben gewezen op de specifieke afspraken van Thiadens. ‘De oud-bestuurder heeft een vertrekpremie ontvangen op basis van wat daarover in een individueel arbeidscontract was vastgelegd. Dergelijke bepalingen worden in geen enkel contract meer opgenomen', verklaart de woordvoerster.

Thiadens werd eind 2009 bestuursvoorzitter van het Laurentius Ziekenhuis in Roermond. Remkes, die tegenwoordig commissaris van de koningin in Noord-Holland is, vertrok eind 2010 uit de raad van toezicht van het Martini Ziekenhuis. Demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers wil afkoopsommen bij zorginstellingen maximeren op 75.000 euro.

Reageer op dit artikel