nieuws

Medewerkers die vertrouwd worden presteren beter

Geen categorie

Managers moeten zowel aan de ‘zachte' kanten van organiseren aandacht geven als aan de traditionele ‘harde' aspecten om tot optimale resultaten te komen. Vertrouwen is namelijk onontbeerlijk in organisaties. Dat stelt Pauline Voortman in haar proefschrift ‘Vertrouwen werkt. Over werken aan vertrouwen in organisaties'. Zij ontwierp een instrument waarmee leiders in organisaties doelbewust vertrouwen kunnen […]

Managers moeten zowel aan de ‘zachte' kanten van organiseren aandacht geven als aan de traditionele ‘harde' aspecten om tot optimale resultaten te komen. Vertrouwen is namelijk onontbeerlijk in organisaties. Dat stelt Pauline Voortman in haar proefschrift ‘Vertrouwen werkt. Over werken aan vertrouwen in organisaties'.

Zij ontwierp een instrument waarmee leiders in organisaties doelbewust vertrouwen kunnen creëren.
Voortman is donderdag 24 mei gepromoveerd aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vertrouwen begint bij vertrouwenwekkend leiderschap. Voorbeeldgedrag van leiders is daarbij essentieel, aldus de promovendus. Het gaat niet alleen om intenties, ook om effectief gedrag.

Drie stappen

Voortman concludeert voor het handelingsperspectief dat leiders duidelijkheid moeten scheppen:
– het onderkennen vanuit welke waarden je handelt en je missie, visie en doelen definieërt is stap één.
– Het inrichten van duidelijke werkprocessen en een heldere verdeling van verantwoordelijkheden is de volgende stap.
– Stap drie is het geven van oprechte aandacht: het beschikken over de vaardigheid helder te communiceren en lastige gesprekken te kunnen voeren om steun en ruimte te creëren voor medewerkers. Dan ervaren medewerkers vertrouwen en gaan zij kennis delen, komt hun creativiteit tot bloei en neemt de kwaliteit en kwantiteit van hun werk toe.

In de praktijk wordt echter vaak van medewerkers verlangt creatief te zijn en kennis te delen, zonder dat de leidinggevenden de voorwaarden voor vertrouwen hiervoor scheppen.

Reageer op dit artikel