nieuws

Meerderheid ondernemers redelijk positief over crisisakkoord

Geen categorie

Bijna de helft van de bedrijven vreest dat veel maatregelen in het crisisakkoord van VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie negatief uitpakken voor ondernemend Nederland en hun eigen organisatie. Desondanks geeft een meerderheid van de ondernemers (57 procent) het pakket aan maatregelen om de overheidsfinanciën op orde te brengen een ruime voldoende: 7.

Dat blijkt uit een onderzoek van Panteia. Het onderzoeksbureau heeft ruim zevenhonderd ondernemers ondervraagd. Bijna de helft van hen is deze week positiever over het oplossen van de economische crisis dan twee weken eerder. ‘Blijkbaar zijn ondernemers bereid het zuur voor lief te nemen om uiteindelijk het zoet te bereiken', constateert onderzoeker Kees Brammer.

Ww doorbetalen
De bedrijven zijn negatief over het plan om werkgevers hun ontslagen personeel de eerste zes maanden in de ww door te laten betalen. Ook valt bijvoorbeeld het hogere btw-tarief, het niet bezuinigen op ontwikkelingssamenwerking en het afschaffen van de onbelaste reiskostenvergoeding niet in goede aarde.

Koopkracht personeel
De bedrijven verwachten dat maatregelen uit het crisisakkoord de koopkracht van hun personeel gaan raken, maar ze zien weinig ruimte om daar wat aan te doen. Een derde van de werkgevers denkt dat vakbonden erin slagen via een looneis in cao-onderhandelingen de koopkracht te repareren.

Versoepeling ontslagrecht
Wel positief zijn ondernemers over onder meer de versoepeling van het ontslagrecht, de nullijn voor salarissen van ambtenaren en het aanpakken van de woningmarkt. Alhoewel dat laatste wel wat enthousiaster zou mogen.

Voorkeur coalitie
Ongeveer vier op de tien ondernemers zien graag dat VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie na de verkiezingen van 12 september een coalitie gaan vormen. VVD'er Mark Rutte zou volgens 47 procent weer premier moeten worden. CDA'er en minister van Financiën Jan Kees de Jager en SP-leider Emile Roemer hebben ieder de voorkeur van een groep van acht procent. Fractievoorzitter Alexander Pechtold van D66 volgt met zes procent van de stemmen en PVV-leider Geert Wilders met vier procent.

Reageer op dit artikel