nieuws

Meldpunt moet verspreiding bacteriën remmen

Geen categorie

Er komt een centraal meldpunt waar ziekenhuizen de aanwezigheid van multiresistente bacteriën gaan melden. Het meldpunt krijgt vooralsnog een vrijwillig karakter. Het meldpunt moet de verspreiding van multiresistente bacteriën tegen gaan. Als ziekenhuizen weten in welke ziekenhuizen bacteriehaarden zijn kunnen ze gepaste maatregelen nemen als ze een patiënt uit dat besmette ziekenhuis opnemen. Het opzetten […]

Er komt een centraal meldpunt waar ziekenhuizen de aanwezigheid van multiresistente bacteriën gaan melden. Het meldpunt krijgt vooralsnog een vrijwillig karakter.

Het meldpunt moet de verspreiding van multiresistente bacteriën tegen gaan. Als ziekenhuizen weten in welke ziekenhuizen bacteriehaarden zijn kunnen ze gepaste maatregelen nemen als ze een patiënt uit dat besmette ziekenhuis opnemen. Het opzetten van een digitaal meldpunt was een van de aanbevelingen van de commissie-Lemstra, die onderzoek deed naar de uitbraak van de Klebsiella-uitbraak in het Maasstad Ziekenhuis. Doordat het Maasstad Ziekenhuis te lang wachtte met het geven van openheid, kon de besmetting zich naar enkele andere zorginstellingen uitbreiden.
 
Patiëntbewegingen
Het risico op de verspreiding van bacteriën zal toenemen door de concentratie van behandelingen in een beperkt aantal ziekenhuizen. Daarmee groeit het aantal patiëntbewegingen tussen ziekenhuizen en dus ook het risico op verspreiding van bacteriën en virussen. Onderzoeker Hajo Grundmann van het RIVM en het UMC Groningen stelt daarom dat concentratie van zorg moet samengaan met een aanscherping van infectiepreventie en -bestrijding. Er bestaat al een netwerk waar binnen laboratoria positieve kweken van multiresistente bacteriën kunnen insturen (ISIS-AR). Daarbij is overigens nog maar de helft van alle laboratoria in Nederland aangesloten.

Reageer op dit artikel