nieuws

Miskraam en herhaalde miskraam: moment om stil te staan

Geen categorie

“Moment om stil te staan bij impact van en begeleiding na een miskraam” Een miskraam komt vaak voor. Bij 10 tot 20% van de zwangerschappen gaat het mis nadat de test positief was. In zoverre is een miskraam verdrietig, maar niet meteen iets om je zorgen over te maken. Meestal betreft het een ingreep van de natuur omdat er rond de bevruchting een afwijking is ontstaan. Wanneer er drie miskramen of meer achter elkaar optreden, wordt gesproken van een habituele abortus, ofwel herhaalde miskraam. Dit doet zich voor bij 1% van de vrouwen die zwanger willen worden. Niettemin zijn drie miskramen reden voor onderzoek naar een eventuele oorzaak. Bij ongeveer de helft van de paren speelt een onderliggende oorzaak of risicofactor een rol. Duidelijk is, dat de maternale leeftijd de grootste risicofactor is. De kans op een herhaalde miskraam is, alleen op basis van leeftijd, 9% voor vrouwen tussen 20-24 jaar en loopt op tot 50-75% voor vrouwen tussen de 42-45 jaar. Naast leeftijd, is bij de helft van alle vrouwen de oorzaak onbekend. Dat maakt de spontane miskraam tot een moeilijk te behandelen aandoening. Het krijgen van een miskraam is een ingrijpende gebeurtenis en wordt door vrouwen verschillend ervaren en verwerkt. Er zijn vrouwen die de draad van het leven weer snel oppakken, maar we zien ook een toenemende vraag om hulp en steun. Het lichamelijk herstel is meestal vlot. De emotionele verwerking begint vaak pas na 4 tot 6 weken. Als professional moeten we stilstaan bij de impact van een (herhaalde) miskraam en de begeleiding daarin ook tot ons werkterrein rekenen. Tijdens dit symposium komen naast de psychologische/emotionele aspecten ook aan de orde etiologie, genetica, nieuwe zorgontwikkelingen en de beleving van sexualiteit na een (herhaalde) miskraam.

Wanneer: 01-10-2012
Waar: ReeHorst, Ede
Kosten: € 169,- bij inschrijving én betaling t/m 17 september, na deze datum € 189,-
Organisatie: www.scem.nl
Meer informatie:
http://www.scem.nl/nl/p_agenda_detail.lp?ID=1947&doelgroep=&trefwoord=&select=&expand=&type=
scem@scem.nl

Reageer op dit artikel