nieuws

Nationaal uniform voor stadswachten

Geen categorie

Gemeentelijke handhavers moeten overal in Nederland hetzelfde uniform dragen. Het publiek heeft geen idee van de taken en bevoegdheden van deze buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's). In elke gemeente zijn die weer anders. Een nationaal uniform geeft de gemeenteboa's met straatfuncties een duidelijker imago, stelt beroepsvereniging Beboa. Demissionair minister Opstelten van veiligheid en justitie staat welwillend tegenover […]

Gemeentelijke handhavers moeten overal in Nederland hetzelfde uniform dragen. Het publiek heeft geen idee van de taken en bevoegdheden van deze buitengewone opsporingsambtenaren (BOA's). In elke gemeente zijn die weer anders. Een nationaal uniform geeft de gemeenteboa's met straatfuncties een duidelijker imago, stelt beroepsvereniging Beboa.

Demissionair minister Opstelten van veiligheid en justitie staat welwillend tegenover een nationaal uniform, zolang dat niet te veel lijkt op een politieoutfit.

In Nederland werken 25.000 boa's in 115 functies, zoals conducteur en leerplichtambtenaar. De gemeentelijke handhavers zijn het zichtbaarst, omdat ze op straat plaatselijke verordeningen en milieuregels handhaven. Steeds vaker werken zij ook aan de openbare orde en veiligheid.

Reageer op dit artikel