nieuws

Nederland doet niets met campagne over handen wassen

Geen categorie

Het ministerie van Volksgezondheid tekende als eerste de belofte aan de Wereldgezondheidsorganisatie dat het een campagne over het belang van handen wassen zou voeren. "Tot aan de dag van vandaag is er niets gebeurd", constateert Didier Pittet, directeur van het Infection Control Programme en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hij sprak tijdens een seminar op de ISSA/Interclean […]

Het ministerie van Volksgezondheid tekende als eerste de belofte aan de Wereldgezondheidsorganisatie dat het een campagne over het belang van handen wassen zou voeren. "Tot aan de dag van vandaag is er niets gebeurd", constateert Didier Pittet, directeur van het Infection Control Programme en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Hij sprak tijdens een seminar op de ISSA/Interclean zijn teleurstelling daarover uit. "Nederland moet meer doen", aldus de directeur. Daar was Thea Daha van de Werkgroep Infectie Preventie het over eens. "De handhygiëne in ziekenhuizen gaat hard achteruit, waardoor er dus meer infecties optreden, meer mensen ziek worden en uiteindelijk er ook meer mensen overlijden." De campagne wash hands, save lifes is wereldwijd door de WHO opgestart op infecties in ziekenhuizen waar ter wereld ook tegen te gaan. Nederland onderschreef deze campagne in eerste instantie enthousiast, maar deed er vervolgens niets meer mee. Dat terwijl de campagne naar zeggen van Pittet in Groot-Brittannië uiterst succesvol was. "Uit onderzoek blijkt dat we vanaf 2006 in drie jaar tijd 10.000 mensenlevens op die manier hebben gered door de handhygiëne in ziekenhuizen te verbeteren." Daha was onder de indruk. "Een dergelijke campagne is in Nederland ook hard nodig."

Reageer op dit artikel