nieuws

Nederlandse zorg slechter dan gemiddeld

Geen categorie

Nederland behoort tot de zeven beste landen waar het de publieke sector betreft, maar scoort in vergelijking met andere ontwikkelde landen relatief laag op het gebied van de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek in 28 OESO-landen. Het rapport dat gisteren door het Sociaal en Cultureel Planbureau werd gepubliceerd heeft de prestaties van […]

Nederland behoort tot de zeven beste landen waar het de publieke sector betreft, maar scoort in vergelijking met andere ontwikkelde landen relatief laag op het gebied van de gezondheidszorg. Dat blijkt uit een internationaal vergelijkend onderzoek in 28 OESO-landen.

Het rapport dat gisteren door het Sociaal en Cultureel Planbureau werd gepubliceerd heeft de prestaties van de publieke sector tussen 1995 en 2009 onderzocht in 28 lidstaten van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De belangrijkste bevinding is dat er doorgaans weinig verband is tussen het bedrag dat aan de publieke sector wordt besteed en de prestaties en dat de resultaten meer worden beïnvloed door de efficiëntie van de inrichting van de publieke sector.

Nederland besteedt met 53 procent van het bruto nationaal product (bnp) iets meer dan het gemiddelde (49%) aan de publieke sector. Ook de uitgave aan gezondheidszorg is met 12 procent van het bnp iets groter dan in andere landen (gemiddeld 10%). Er is geen duidelijke relatie tussen uitgaven aan en prestaties van de publieke sector. Zo presteren Scandinavische landen met een grote publieke sector goed, terwijl Mediterrane landen die eveneens een hoog uitgavenniveau hebben slechts matige prestaties bereiken.

Reageer op dit artikel