nieuws

Onderzoek belastingplicht voor overheidsbedrijven

Geen categorie

Staatssecretaris Weekers van Financiën heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheid en wenselijkheid van een belastingplicht voor overheidsbedrijven. De achtergrond is dat overheidsbedrijven soms dezelfde taken uitvoeren als private bedrijven, maar dat goedkoper kunnen doen omdat ze geen belasting hoeven af te dragen.

De staatssecretaris heeft een aantal modellen voor de belastingheffing op overheidsdiensten bekeken. Het meest haalbare model lijkt de ‘indirecte ondernemingsvariant' te zijn. Op grond van die variant worden indirecte overheidsbedrijven, organisaties die min of meer dezelfde activiteiten ontplooien als een particulier bedrijf, op gelijke voet met andere marktpartijen in de heffing van de vennootschapsbelasting betrokken.

Ongelijkheid
Er zitten wel wat haken en ogen aan. Invoering van deze variant kan leiden tot nieuwe ongelijkheid doordat bijvoorbeeld de ene gemeente activiteiten heeft ondergebracht in een privaatrechtelijk lichaam en een andere niet. Dan moet de ene gemeente belasting betalen en de andere niet. Ook de heffing van btw verdient nadere studie (de EU is hier overigens al mee bezig).

Reageer op dit artikel