nieuws

Ongezonde Nederlander maakt zorg onbetaalbaar

Geen categorie

Nederlanders moeten gezonder gaan leven en ouderen minder snel onderbrengen in bejaardenhuizen om de zorgkosten in de hand te houden. Dat is een van de conclusies uit een vergelijking van de prestaties van de publieke sector in 28 ontwikkelde landen door het Sociaal en Cultureel Planbureau die gisteren werd gepresenteerd. Daaruit blijkt dat Nederland met […]

Nederlanders moeten gezonder gaan leven en ouderen minder snel onderbrengen in bejaardenhuizen om de zorgkosten in de hand te houden. Dat is een van de conclusies uit een vergelijking van de prestaties van de publieke sector in 28 ontwikkelde landen door het Sociaal en Cultureel Planbureau die gisteren werd gepresenteerd.

Daaruit blijkt dat Nederland met 12% van het nationaal inkomen veel uitgeeft aan zorg, maar matig scoort als het gaat om gezondheid van de bevolking. Het contrast met landen als Japan en Zuid-Korea, waar mensen aanzienlijk meer gezonde levensjaren gegeven is tegen lagere kosten, is opvallend.

‘Dat heeft in een land als Japan niets te maken met lage arbeidskosten. Die zijn hoog, maar des te meer met de stijl van leven', zei SCP-directeur Paul Schnabel bij de presentatie van het rapport.

Daarbij zijn ook de uitgaven aan ouderen relatief hoog in Nederland. ‘We hebben in Nederland eigenlijk al vrij lang een traditie dat ouderen naar bejaardenhuizen gaan. In andere landen gebeurt dat pas als thuis wonen niet meer gaat', zegt onderzoeker Jedid-Jah Jonker. ‘Gelukkig zie je dat we daar ook wel op terugkomen. Mensen wonen weer langer zelfstandig.'

Uit de studie, waarin behalve de zorg nog acht andere terreinen werden onderzocht die onder de publieke sector vallen, blijkt de Nederlandse overheid in de subtop te staan als het om prestaties gaat, achter de Scandinavische landen. Nederland scoort bovengemiddeld op onderwijs, openbaar bestuur, cultuur en sociale zekerheid. Op zorg, veiligheid en milieu blijft ons land achter.

Reageer op dit artikel