nieuws

Openbaar toilet schoner dan smartphone

Geen categorie

Een openbaar toilet? Dat is een wonder van hygiëne vergeleken bij de hedendaagse mobiele telefoon. Het Amerikaanse PhoneSoap zegt er wat aan te gaan doen. Op mobiele telefoons wemelt het van de bacteriën. Vier op de vijf mobiele telefoons bieden verblijf aan ziekteverwekkende bacteriën, en in één van de zes gevallen gaat het daarbij om […]

Een openbaar toilet? Dat is een wonder van hygiëne vergeleken bij de hedendaagse mobiele telefoon. Het Amerikaanse PhoneSoap zegt er wat aan te gaan doen.

Op mobiele telefoons wemelt het van de bacteriën. Vier op de vijf mobiele telefoons bieden verblijf aan ziekteverwekkende bacteriën, en in één van de zes gevallen gaat het daarbij om E.coli-bacteriën, die afkomstig zijn uit menselijke uitwerpselen, zo blijkt uit onderzoek. Dat laatste is niet verwonderlijk, gezien het feit dat driekwart van de eigenaren zijn mobieltje meeneemt als hij of zij naar het toilet gaat. Mobiele telefoons zijn zo smerig omdat ze een ideaal milieu bieden voor bacteriën. Anders dan op de toiletbril of de deurknop van het toilet, is het op de mobiele telefoon altijd lekker warm. Smartphones zijn wat dat betreft nog erger dan de traditionele mobieltjes.

Bad van drie minuten
Maar er is een remedie op komst: PhoneSoap. Dat is een apparaatje dat de mobiele telefoon met ultraviolet-C-licht ontsmet. Die methode wordt ook in ziekenhuizen veel toegepast. Een bad van 3 tot 5 minuten in dit licht is voldoende om 99,9 procent van de bacteriën op het mobieltje te doden. Daar komt geen vloeistof of warmte aan te pas, dus het is onschadelijk voor het apparaat. De uitvinders combineren hun apparaat met een lader, zodat men desgewenst kan ontsmetten en opladen tegelijk. De ontwikkelaars weten al wel dat het apparaat in de Verenigde Staten rond de 40 dollar gaat kosten. Het kan mobieltje (en andere voorwerpen) van 3 bij 10,5 bij 15 centimeter aan. De lamp die het UV-C-licht genereert, moet 40.000 uur meegaan. Aan een versie voor tablets wordt gewerkt.

Reageer op dit artikel