nieuws

Opstelten: ‘Witteboordencriminelen strenger straffen’

Geen categorie

Demissionair minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wil witteboordencriminelen harder aanpakken Als het aan hem ligt, gaan de maximumstraffen voor financieel-economische criminaliteit fors omhoog. Zo moeten ondernemingen die over de schreef gaan, een boete kunnen krijgen van tien procent van de jaaromzet, schrijft het Financieele Dagblad.

Opstelten stuurde gisteren een wetsvoorstel in waarin de maximumstraffen voor witteboordencriminaliteit flink omhoog gaan. Volgens Opstelten zijn delicten als fraude, omkoping en witwassen lucratief, omdat er hoge winsten mee worden behaald terwijl er lage straffen op staan. De huidige geldboetes maken namelijk weinig indruk bij kapitaalkrachtige bedrijven. Daarom trekken delicten als vastgoedfraude en boekhoudfraude niet alleen daders aan uit het criminele circuit maar ook witteboordencriminelen uit de reguliere economische sector, aldus de minister. Hij wil om die reden de geldboetes voor rechtspersonen verhogen tot maximaal tien procent van de jaaromzet.

Gevangenisstraf omhoog
De gevangenisstraf voor daders van economische delicten gaat wat de minister betreft omhoog tot maximaal vier jaar. Het gaat dan bijvoorbeeld om afvalverwerkingsbedrijven die stelselmatig milieuvoorschriften negeren of malafide financiële instellingen die ongebruikelijke transacties niet melden. Verder wil Opstelten het oneigenlijk gebruik aanpakken van subsidies van de overheid en internationale organisaties als de Verenigde Naties of de Wereldbank. De strafmaat voor fraude met subsidies en uitkeringen gaat naar maximaal drie jaar gevangenisstraf, als het aan de minister ligt.

Opbrengst uit criminele activiteiten
De maximumstraffen voor het wegsluizen van opbrengsten uit criminele activiteiten, zoals mensenhandel en drugshandel, wil hij verhogen van vier naar zes jaar. Op het aannemen van geld van criminelen moet een maximumstraf komen te staan van twee jaar.

Reageer op dit artikel