nieuws

Palliatieve Zorg, van autonomie naar afhankelijkheid

Geen categorie

Palliatieve zorg voor mensen met dementie of een verstandelijke beperking is wezenlijk anders dan palliatieve zorg aan uitbehandelde oncologiepatiënten. De nadruk ligt hier op het verliezen van zelfregie en het steeds meer afhankelijk worden van de patiënt. Deze afhankelijkheid vraagt een heel andere benadering en manier van zorg verlenen. StudieArena organiseert het Landelijk Congres Palliatieve Zorg, van autonomie naar afhankelijkheid. Dit congres vindt plaats op 10 september 2012 in het congrescentrum De Werelt in Lunteren. Het programma wordt inhoudelijk ondersteund door V&VN afdeling Palliatieve Zorg, Palliactief (Nederlandse vereniging voor professionele palliatieve zorg) en Vilans (Kenniscentrum langdurende zorg). Het liefst wil je de zorg tijdens de laatste levensfase zo goed mogelijk afstemmen met de cliënt zelf. Maar wat als deze afstemming beperkt of niet (meer) mogelijk is, zoals bij mensen met dementie of een verstandelijke beperking? Hoe ga je om met ethische dilemma’s rond zelfbeschikking, stoppen met voeding en euthanasie? Hoe anticipeer je op pijn en onbegrepen gedrag? Wat is de toegevoegde waarde van spirituele en complementaire zorg? Hoe kan de samenwerking in de palliatieve zorg optimaal worden afgestemd? Kortom, hoe geef je inhoud aan zorg, welzijn en zingeving in de palliatieve fase? U kunt uw eigen programma samenstellen uit 35 inspirerende sessies met de volgende thema’s: • Organisatie • Samenwerking • Familie- en mantelzorg • Benadering en communicatie • Signalering en interventies • Ethiek • Spiritualiteit en zingeving • Complementaire zorg • Palliatieve netwerken Voorbeelden uit de dagelijkse praktijk worden gecombineerd met vernieuwende visies op palliatieve zorg en de laatste inzichten uit wetenschappelijk onderzoek. Een veelzijdig programma, waarin verschillende disciplines uit de palliatieve sector, dementiezorg en verstandelijk gehandicaptenzorg elkaar ontmoeten en inspireren.

Wanneer: 10-09-2012 en 10 september 2012
Waar: De Werelt in Lunteren
Kosten: 330 euro excl btw, extra deelnemers ontvangen 50 euro korting.
Organisatie: StudieArena Zorg & Wonen i.s.m. V&VN, Palliactief en Vilans
Meer informatie:
http://www.studiearena.nl/congresagenda/62/landelijk_congres_palliatieve_zorg_van_autonomie_naar_afhankelijkheid
info@studiearena.nl / 035-5394005

Reageer op dit artikel