nieuws

‘Payrolling’ vooral in horeca en bij overheid

Geen categorie

Er zijn bijna 150.000 mensen aan het werk via een payrollconstructie, waarbij werkgevers de verantwoordelijkheid voor het personeel uit handen geven aan bijvoorbeeld een loonadministrateur. Dit komt neer op 2 procent van de ongeveer 7 miljoen werknemers in Nederland.

De payrollers werken vooral in de horeca, de overheid en het onderwijs. Daarnaast zijn ze ook veel te vinden in de ICT-sector, de tuinbouw en dienstverlening.

De Vereniging voor Payroll Ondernemingen (VPO) verwacht dat deze opkomende groep flexwerkers dit jaar nog zal groeien naar ongeveer 180.000 personen. In 2015 zullen er volgens de VPO 218.000 payroll-werknemers zijn.

Ruim zes van de tien payrollers is vrouw. De gemiddelde leeftijd van deze flexwerkers is 38 jaar. Ruim vier op de tien heeft een opleiding op mbo-, havo of vwo-niveau. Bijna een derde is hoger geschoold.

Bijna driekwart van de payrollwerknemers is aan de slag in het midden- en kleinbedrijf. Volgens VPO zijn payrollondernemingen vaak in bedrijven en sectoren actief waar 'het werkgeverschap minder is ontwikkeld'. Hier helpt payrolling volgens de brancheorganisatie het personeelsbeleid professioneler worden.

Vakbonden willen juist een einde aan payrolling, omdat werkgevers via deze weg zouden proberen hun verantwoordelijkheid voor het personeel te ontlopen. Vorig jaar zegden de bonden ook hun medewerking aan de cao voor payrollbedrijven op. Ze verweten werkgevers de cao te misbruiken om werknemers hetzelfde werk te laten doen voor minder loon en slechtere bescherming tegen ontslag en bij ziekte.

Maar volgens VPO zorgt payrolling voor een laagdrempelige toegang tot de arbeidsmarkt voor mensen die anders weinig kans maken op een baan. Het zou ook meer baanzekerheid kunnen bieden in sectoren waar bedrijven onzeker zijn over de hoeveelheid werk. Gemiddeld werken de flexkrachten volgens VPO 2,5 jaar voor een payrollonderneming. Een kwart van de huidige 150.000 payrollers was volgens de brancheorganisatie voorheen werkloos of arbeidsongeschikt.

Wig
De opkomst van payrolling drijft een wig tussen werkgevers en vakbonden. In het overlegorgaan Stichting van de Arbeid staan werkgevers en vakbonden recht tegenover elkaar als het gaat om payrolling, zo blijkt vrijdag uit een verdeeld advies aan minister Henk Kamp (Sociale Zaken).

Werkgevers vinden de opkomst van payrollbedrijven geen verkeerde ontwikkeling, maar de vakbeweging spreekt van een schijnconstructie waarmee bazen hun verantwoordelijkheid voor het personeel ontlopen. 'De payrollconstructie is een grote verdwijntruc van goed werkgeverschap. Voor dit soort gesjacher is geen plaats in een fatsoenlijke arbeidsmarkt', aldus FNV-bestuurster Catelene Passchier.

Ook in de Tweede Kamer klinken bezorgde geluiden; zowel in de oppositie bij de PvdA en SP als bij het CDA. Zo heeft CDA'er Eddy van Hijum het idee dat met payrolling niet alleen wordt gebruikt voor professionalisering van werkgeverschap, maar dat ook verantwoordelijkheden worden afgewenteld. Hij is extra bezorgd, omdat naast het midden- en kleinbedrijf vooral ook de overheid en het onderwijs payrolling gebruiken.

Bron: ANP

Reageer op dit artikel