nieuws

Praten over mantelzorg vermindert werkdruk

Geen categorie

Om werkdruk te verminderen moet mantelzorg meer bespreekbaar worden op de werkvloer, stelt de Raad van Anders van Microsoft naar aanleiding van een serie bijeenkomsten over werk en zorg. Momenteel heeft één op de acht mensen in Nederland te maken met mantelzorg. Verwacht wordt dat dit aantal door de vergrijzing en de toenemende druk op […]

Om werkdruk te verminderen moet mantelzorg meer bespreekbaar worden op de werkvloer, stelt de Raad van Anders van Microsoft naar aanleiding van een serie bijeenkomsten over werk en zorg.

Momenteel heeft één op de acht mensen in Nederland te maken met mantelzorg. Verwacht wordt dat dit aantal door de vergrijzing en de toenemende druk op de arbeidsmarkt de komende jaren zal toenemen.

Mantelzorg
‘Als mantelzorg als normaal wordt gezien, zal dit leiden tot minder werkdruk bij mensen met zorgtaken,' stelt de raad. Er zou dan een beroep worden gedaan op het inlevings- en relativeringsvermogen van de werkgever en werknemer.

Taboe
‘Mensen hebben een drempel om op het werk over hun mantelzorgtaken te vertellen. Reguliere zorg, als het ophalen van de kinderen van school, is daarentegen meer bespreekbaar. Er heerst dus nog een taboe op mantelzorg. Ik geloof dat als mantelzorg bespreekbaar en vanzelfsprekend wordt, je er een mooiere organisatie met mooiere mensen voor terugkrijgt,' zegt Gonnie Been, manager communicatie en sociale innovatie bij Microsoft.

Oplossingen
De Raad van Anders is een adviesraad voor Microsoft Nederland. Een wisselende groep mensen van binnen en buiten de organisatie gaat in gesprek over actuele vraagstukken. Over dit thema gingen de Arbo Unie, Werk & Mantelzorg, Univé en CNV Zorg met elkaar in gesprek. Het doel is om tot inzichten te komen die Microsoft met andere ogen naar zichzelf laat kijken.

Reageer op dit artikel