nieuws

PvdA: Schippers misleidt Kamer over tabakslobby

Geen categorie

De PvdA vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer misleidt over de contacten tussen haar ministerie en de tabaksindustrie. Schippers beloofde daarover openheid van zaken te geven, maar doet dat volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester niet. Bouwmeester trok eind vorig jaar al aan de bel over contacten tussen de tabakslobby en ambtenaren van Schippers. […]

De PvdA vindt dat minister Edith Schippers (Volksgezondheid) de Tweede Kamer misleidt over de contacten tussen haar ministerie en de tabaksindustrie. Schippers beloofde daarover openheid van zaken te geven, maar doet dat volgens PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester niet.

Bouwmeester trok eind vorig jaar al aan de bel over contacten tussen de tabakslobby en ambtenaren van Schippers. Die verdient volgens Bouwmeester het predicaat 'minister van tabak'.

In de Tweede Kamer zei Schippers dinsdag dat zij als minister persoonlijk nog nooit de tabaksindustrie heeft ontvangen. Bouwmeester vindt dat de VVD-minister vaag is over de contacten die er wel zijn. ‘Dat is een minister onwaardig. Het is haar grondwettelijke plicht de Kamer te informeren', aldus Bouwmeester.

De woordvoerder van Schippers weerspreekt de beschuldigingen en stelt dat de minister alle informatie over contacten met de tabakslobby aan de Kamer heeft gemeld.

Bouwmeester beschuldigt de minister nog niet van liegen maar zegt wel dat ze vaag is en dat er geen verslagen worden gemaakt van besprekingen. ‘Lieg je dan? Ze komt in elk geval haar toezeggingen niet na. Dan moet ze dat ook eerlijk zeggen.'

Schippers zegt ook dat ze drie keer zoveel geld uittrekt als het vorige kabinet voor campagnes om scholieren bewust te maken van de risico's van roken, onveilige seks, drugs en alcohol.

Over contacten met de alcoholindustrie schreef Schippers recent aan de Kamer dat ze het onwenselijk vindt om daar inzicht in te geven. ‘Als ik bij uiteenlopende beleidsonderwerpen alle tussenstappen die worden gemaakt in de ontwikkeling van het beleid (telefoongesprekken, vergaderingen, briefwisselingen, emails, concept-notities enz.) aan de Tweede Kamer moet melden, wordt het functioneren van mijn ambtenaren en daarmee van mij als minister ernstig belemmerd.'

Reageer op dit artikel