nieuws

Sociale partners oneens over payrolling

Geen categorie

Werkgevers en werknemers zijn er niet in geslaagd een eenduidig advies te geven over payrolling aan de minister van Sociale Zaken Henk Kamp. De vakbonden wijzen deze flexibilisering van arbeidscontracten af, terwijl werkgevers het als een voorwaarde zien voor een moderne arbeidsmarkt.

De sociale partners, verenigd in de Stichting van de Arbeid, hebben het verdeelde advies vorige week naar de minister gestuurd. Vicevoorzitter van vakcentrale CNV Maurice Limmen noemt het verdeelde advies onvermijdelijk. ‘De vakbeweging denkt volstrekt anders over het fenomeen payrol dan werkgevers', aldus Limmen.

Onduidelijkheden rond ontslag
Bij payrollen krijgt een werknemer niet een contract bij het bedrijf waar het voor werkt, maar bij een extern gespecialiseerd bedrijf. Hierdoor is de werkgever af van de administratie, maar kan de werknemer ook makkelijker op straat worden gezet. Kamp had om een advies gevraagd vanwege de onduidelijkheden rond het ontslag van payrollmedewerkers. De werkgevers geven in hun gedeelte van het advies aan payrolling als een 'gegeven' te zien. Het is volgens hen de manier om de flinke administratieve last die gepaard gaat met werkgeverschap te verminderen. Ook geeft het de mogelijkheid om de inzet van werknemers gemakkelijker te 'laten meeademen met de markt.'

‘Eén grote verdwijntruc'
FNV en CNV willen payrollen juist daarom afschaffen. ‘De payrol-constructie is één grote verdwijntruc van goed werkgeverschap', zegt arbeidsvoorwaardencoördinator binnen de FNV Catelene Passcher. ‘Aan payrolling moet paal en perk worden gesteld, te veel werknemers worden hier de dupe van', zegt Limmen van CNV.

Reageer op dit artikel