nieuws

‘Stel ook commissarissen financieel aansprakelijk bij falen bestuur’

Geen categorie

Acht op de tien Nederlanders vinden dat wanneer een organisatie in de problemen komt doordat het bestuur niet goed gehandeld heeft, het bestuur maar ook de raad van commissarissen financieel aansprakelijk moeten worden gesteld. Dit blijkt uit onderzoek van MarketResponse.

Momenteel zijn het vaak alleen de aandeelhouders die financieel de dupe zijn van wanbeleid door bestuurders. Nederlander oordeelt gematigd over raden van commissarissen. Hoewel raden van commissarissen de laatste tijd niet al te positief in het nieuws zijn, heeft een meerderheid van de Nederlanders geen uitgesproken wantrouwen in het functioneren van deze raden. Er is meer wantrouwen (30%) dan vertrouwen (25%), maar de grootste groep oordeelt neutraal.

Toeschuiven van baantjes
Wel zijn zes van de tien ondervraagden van mening dat leden van raden van commissarissen elkaar baantjes toeschuiven. Tijd die commissaris aan functie besteedt, wordt overschat Een ruime meerderheid van de Nederlanders is van mening dat de raden van commissarissen een belangrijke functie vervullen binnen organisaties. Ze overschatten echter de tijd die een commissaris aan zijn of haar functie besteedt. Men denkt dat dit gemiddeld 13 uur per week is. In werkelijkheid is dit circa 13 uur per maand.

Maximaal twee raden
Uit het onderzoek blijkt verder dat zes op de tien Nederlanders van mening zijn dat een lid van een raad van commissarissen, om zijn werk goed te kunnen doen, alles moet weten van de producten of diensten die de organisatie levert. Ook geven Nederlanders aan dat als zij het voor het zeggen zouden hebben, een commissaris lid zou mogen zijn van maximaal twee raden van commissarissen.

Over het onderzoek
Dit landelijk representatieve onderzoek door MarketResponse is in week 17 van 2012 uitgevoerd onder 510 Nederlanders van 18 jaar en ouder.

Tip
Handboek corporate governance.

Reageer op dit artikel