nieuws

Veel Nederlanders willen vakantiegeld in december

Geen categorie

Ruim een op de vijf Nederlanders zou het vakantiegeld liever in de maand december ontvangen. Dat blijkt uit onderzoek van de online financiële dienstverlener MoneYou. Ook januari is met vijftien procent een populaire maand om het extraatje te krijgen. In september hebben mensen het geld het minst nodig. Ruim een op de drie Nederlanders geeft aan graag zelf te willen bepalen wanneer zij het bedrag ontvangen.

‘Dat december en januari populair zijn komt omdat mensen in deze maanden hun zomervakantie alvast boeken', legt Koos van der Veen, commercieel directeur van MoneYou uit. ‘Vroeg boeken kan een mooi prijsvoordeel opleveren. En natuurlijk zijn er alle feestdagen in die periode. Een financiële aanvulling is dan vaak welkom. Wij merken zelf ook dat mensen in die periode extra geld kunnen gebruiken. Vooral in december wordt er doorgaans meer spaargeld opgenomen dan in andere maanden.'

Vakantiegeld opzij zetten
Uit het onderzoek blijkt dat 52 procent van de Nederlanders het vakantiegeld binnen drie maanden uitgeeft. Nog eens 23 procent doet dit binnen een jaar. Vorig jaar was dit respectievelijk 56 en 21 procent. Mensen houden hun vakantiegeld dus iets langer vast. Bovendien geeft 12 procent aan het vakantiegeld helemaal niet uit te geven. In 2011 was dit nog 8 procent. Van der Veen: ‘Uit deze resultaten blijkt een opvallende verschuiving. Meer mensen zetten hun vakantiegeld opzij als buffer voor de toekomst. Dat komt waarschijnlijk vooral door de toenemende onzekerheid over onze economie.'

Niet elke maand een beetje vakantie
Van de ondervraagden ontvangt 86 procent het vakantiegeld in mei en 8 procent in juni. De rest ontvangt het in andere maanden. De hoogte van het bedrag is voor een op de vijf exact bekend. Alle overige respondenten geven aan dit bij benadering te weten. Op de vraag of mensen liever elke maand een beetje extra salaris zouden willen ontvangen in plaats van het vakantiegeld in één keer, geeft 88 procent aan dit niet te zien zitten. In één keer het hele bedrag krijgen blijft het meest populair.

Reageer op dit artikel